/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Militari înarmați subordonați Tiraspolului ar fi fost prezenți ilegal la o întrunire în masă în Bender

missing
26 februarie 2021, ora 09:33

Mai mulți militari înarmați subordonați Tiraspolului ar fi fost prezenți ilegal la o întrunire în masă pe 27 septembrie 2020 în orașul Bender, astfel a fost încălcat regimul stabilit în raionul cu regim sporit de securitate. 

Potrivit Biroului pentru reintegrare pe 25 februarie la Bender s-au întrunit delegațiile Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE, dar a eșuat încercarea de convocare a Comisiei Unificate de Control (CUC), unde șeful comenduirii militare a orașului Bender trebuia să prezinte un raport cu privire la acest caz.

Printre subiectele care urmau a fi abordate se numără:

– răpirea cetățenilor în Zona de Securitatea de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță ale Tiraspolului;
– situația în Zona de Securitate după introducerea abuzivă la 1 mai 2019 a forțelor transnistrene „grănicerești”, abilitate unilateral cu funcții de control al fluxului de cetățeni și mijloace de transport;
– sitematizarea tuturor reglementărilor referitoare la Comandamentul Militar Întrunit într-un document unic.

Propunerile delegației Republicii Moldova de a pune în discuție toate problemele acute ale operațiunii de pacificare au fost susținute doar de reprezentanții Misiunii OSCE și Ucrainei în Comisie. Delegația transnistreană s-a opus aprobării ordinii de zi, blocând în așa fel deschiderea ședinței ordinare.

Delegația Republicii Moldova consideră că: „impertinența, cu care exponenții Tiraspolului sfidează atribuțiile Comisiei Unificate de Control de a interveni asupra încălcărilor regimului Zonei de Securitate, subminează eficacitatea mecanismelor de pacificare existente”.

În cadrul întrunirii, delegația Republicii Moldova a notificat în scris Comisia despre faptul că la 2 martie curent în satul Corjova vor fi organizate activități de comemorare a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

În context, părții transnistrene i-a fost adresat apelul de a nu admite acțiuni provocatoare capabile să agraveze ordinea publică, iar reprezentanților Misiunii OSCE și Ucrainei în Comisie li s-a solicitat concursul în monitorizarea situației în Zona de Securitate pe durata desfășurării evenimentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram