/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Stoianoglo, despre ancheta „Furtul miliardului”: „Un război cu figuranții dosarului, avocații lor, BNM și instanțele de judecată”

missing
26 februarie 2021, ora 15:58

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a oferit în cadrul evenimentului de totalizare a activității Procuraturii pentru anul 2020 informații despre cum decurge examinarea dosarului „Furtul Miliardului”. 

Procurorul general a reiterat că Banca Națională nu dorește să contribuie la investigații, iar instanțele de judecată potrivit lui dau dovadă de indiferență totală, iar uneori manifestă un caracter dubios de a bloca acțiunile procesual-penale anume pe acest dosar.

„Am ajuns până la aceea că unii procurori responsabili de investigarea acestui dosar au fost filați de către foști factori de decizie din cadrul poliției, care în prezent, deservesc interesele unui important figurant pe dosar. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci investigarea furtului miliardului este un adevărat război. Un război cu figuranții dosarului, cu avocații lor, cu BNM și instanțele de judecată”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General a dat asigurări că în 2021 majoritatea episoadelor vor fi finalizate și transmise în judecată, după care procesul de tragere la răspundere a celor vinovați și recuperarea pagubelor va depinde de prestația instanțelor de judecată.

Dosarele vizând ”furtul miliardului” sunt examinate de două complete de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Completele specializate examinează infracțiunile economice, de corupție și cele conexe actelor de corupție – infracțiuni comise în dauna sistemului bancar al Republicii Moldova, inclusiv cele săvârșite în legătură directă cu acestea.

Potrivit unei dispoziții, emise în acest sens de către Președintele Judecătoriei Chișinău, din componența completelor vor face parte șase judecători, prevederile dispoziției fiind puse în executare începând cu 27 noiembrie 2020.

Documentul mai prevede că, dosarele a căror examinare a început într-un complet de judecată format anterior emiterii acestei dispoziții, vor continua în același complet.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram