/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Petiție online. Peste 1 500 de părinți cer ca elevii să nu învețe la distanță de la 1 martie, dar în sălile de curs

missing
28 februarie 2021, ora 09:43

Peste 1 500 de părinți au semnat o petiție online prin care au cerut anularea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) care prevede că procesul educațional urmează să se desfășoare la distanță de la 1 martie în instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituțiile publice și private. Hotărârea a fost aprobată pe 26 februarie curent din cauza situației epidemiologice grave. 

Semnatarii acuză autoritățile că timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță, astfel, potrivit lor:

– Elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățământul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii;

– Profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță;

– Părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.).

Părinții sunt indignați de faptul că în timp ce școlile urmează a fi închise, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice.

Petiția este adresată președintelui CNESP, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi și avocatului copilului Maia Bănărescu și poate fi semnată aici.

Menționăm că pe lângă faptul că procesul de studii se va desfășura în regim online, hotărârea aprobată de Guvern prevede că olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a elevilor.

Potrivit CNESP, în Republica Moldova situația epidemiologică se agravează rapid. În timp ce în țările din regiunea europeană în ultimele săptămâni se atestă o micșorare a numărului de cazuri noi până la 50%, la noi în țară se înregistrează o creștere esențială a numărului cazurilor noi și creșterea ponderii testelor pozitive. Deja, zilnic se înregistrează un număr mediu 20 de decese.

Pe 27 februarie curent au fost înregistrate alte 1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 25 de cazuri de deces provocate de infecție, printre care se numără și un lucrător medical. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în țara noastră a ajuns la  184 856, iar celor decedate la 3 924.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram