/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Schimbări importante s-au produs în viața eroinei campaniei „Liber să crezi în tine!” Elena Crîșmari

28 februarie 2021, ora 20:07

În viața consilierei din satul Dolna, eroina campaniei „Liber să crezi în tine!”, de la tv8, s-au produs schimbări importante. Diagnosticată cu scolioză de mică, boală care i-a afectat mersul, dar și creșterea, Elena Crîșmari a suportat recent o intervenție complicată. Datorită acesteia, diferența dintre lungimea picioarelor s-a redus de la 10 centimetri la doi centimetri. De altfel, tânăra a așteptat acest moment timp de 12 ani. Deși operația a avut loc la o clinică privată, o bună parte din cheltuieli a fost acoperită din fondurile publice. 

Așa urca scările de la primărie consiliera Elena Crâșmari, vara trecută. Din cauză că piciorul stâng era mai scurt cu 10 centimetri, deplasarea era o adevărată provocare, dar și o mare durere. De o lună însă, chinurile ei au rămas aproape în trecut. A suportat o intervenție chirurgicală complicată, în urma căreia aproape că a reușit să atingă pământul cu piciorul afectat.

Elena a așteptat această intervenție timp de 12 ani. Spune că, din cauza complexității cazului, dar și a stării ei de sănătate, medicii ezitau să o opereze. Însă, a avut noroc de medicul ortoped, Gheorghe Croitoru, care, după ce a consultat-o, a decis să se implice. După ce endoproteza de șold a venit în țară, a fost planificată intervenția. Aceasta a durat trei ore și a fost un adevărat succes, spune tânăra.

Totuși, pentru a se deplasa cât mai independent, Elena încă are nevoie de proceduri medicale, precum ședinte de kinetoterapie, care nu sunt dintre cele mai ieftine. Își va acoperi o parte din cheltuieli din donațiile financiare care s-au strâns pentru cazul ei. Până atunci însă, își antrenează picioarele pe cărarea din grădină.

Își antrenează nu doar picioarele, ci și mâinile… împletind mărțișoare. La fiecare sezon, reușește să producă în jur de 2000 de mărțișoare, iar de clienți nu duce lipsă.

Și, dacă unele lucruri le poate rezolva, în pofida dizabilității fizice, sunt și din cele în fața cărora este neputiincioasă. Deocamdată. Cum ar fi, drumul din fața porții. De frică să nu lunece și să-și facă și mai mult rău, Elena evită să iasă din curte. Dar, este nevoită uneori, mai ales atunci când, la primărie, se desfășoară ședința consiliului local. Ca în ziua în care am filmat și noi.

Elena Crâșmari a devenit consilieră locală în urma alegerilor locale din 2019. Aceasta a candidat ca independentă. Potrivit datelor oficiale, ea se numără printre cele nouă persoane cu dizabilități, care au devenit consilieri locali. În cei aproape doi ani de mandat, datorită insistențelor Elenei, în satul Dolna au apărut câteva rampe de acces spre cele mai importante instituții publice și a fost renovat oficiul medicilor de familie. Iar proiectele nu se termină aici. Însă, pentru aceasta are nevoie de ceea ce toată lumea visează – cât ma multă sănătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram