/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/FOTO/ „Punct pe Ură!”. Consiliul Municipal de Tineret solicită deputaților adoptarea proiectului 301

missing
01 martie 2021, ora 17:01

Reprezentanții Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău au participat astăzi, 1 martie, alături de alte organizații ale societății civile din Republica Moldova la un flashmob în fața Parlamentului. 

Aceștia au solicitat deputaților definitivarea proiectului de lege nr.301 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată. Aceasta acțiune este realizată în cadrul campaniei „Punct pe Ură! Votați301″ lansată de Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare.

Potrivit organizatorilor, astfel de mesaje marginalizează unele grupuri vulnerabile, instigă la ură și violență asupra anumitor persoane, iar deputații nu se grăbesc să adopte această lege.

Totodată și Avocatul Poporului susțin asupra importanței implementării angajamentelor asumate de statul Republica Moldova privind respectarea standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

Recomandări cu privire la necesitatea întreprinderii de acțiuni eficiente pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor motivate de ură și discursului de ură au fost înaintate constant în ultimii ani de către diverse organisme la nivel internațional și regional

Adoptarea în lectură finală a proiectului de lege nr. 301 va demonstra o voință politică puternică de luptă cu asemenea manifestări, va contribui la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în utilizarea discursului de ură și va oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, inclusiv discursul de ură.

Amintim că 5 martie 2020, Comisia Juridică, Numiri și Imunități (Comisia) a organizat consultări publice pe marginea proiectului de lege nr. 301 (varianta comasată cu proiectul nr. 277 din 20.06.2016) pentru modificarea și completarea unor acte legislative (privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată).

În urma acestor consultări, în termen de 10 zile, Comisia urma să definitiveze varianta finală a proiectului de lege, ținând cont de amendamentele propuse de organizațiile societății civile și cele ale Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

În acest sens, organizațiile societății civile reiterează importanța definitivării proiectului de lege nr. 301/2016 și acceptarea amendamentelor formulate de organizațiile societății civile, precum și a recomandărilor organizațiilor internaționale, care va duce la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în utilizarea discursului de ură și va oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, inclusiv discursul de ură.

 

Foto: CMTChișinău

Foto: CMTChișinău

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram