/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Nu operăm cu ultimatumuri”. Cum comentează Președinția solicitarea lui Dodon privind numirea unui candidat la funcția de premier 

01 martie 2021, ora 14:22

Șefa statului, Maia Sandu, participă în această săptămână la mai multe consultări cu reprezentanți ai societății civile și Președinția nu operează cu ultimatumuri. Este comentariul Președinției la solicitarea enunțată astăzi de către liderul PSRM, Igor Dodon, care a declarat că îi dă termen Maiei Sandu până pe 9 martie curent să emită un decret prin care să o numească pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministră.

„Președinția nu operează cu ultimatumuri – așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Cu detalii vom reveni ulterior”, a declarat pentru tv8.md purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârța.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că PSRM îi solicită președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să emită un decret prin care să o numească pe Mariana Durleșteanu, candidata susținută de majoritatea parlamentară, la funcția de prim-minisitră.

În caz contrar, Igor Dodon a precizat că PSRM va trece la un alt nivel de acțiuni, însă nu a menționat caracterul acestora.

Menționăm că pe 11 februarie curent, liderul PSRM, Igor Dodon, a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră. La scurt timp, în plenul Parlamentului, liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat despre formarea unui majorități parlamentare pentru susținerea acestui candidat.

Ulterior, tot pe 11 februarie, șefa statului a respins această propunere și a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră. Decretul a fost atacat la CC. Pe 23 februarie curent, decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, a fost declarat neconstituțional. Potrivit deciziei CC, „pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1, din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări”.

Maia Sandu a declarat anterior că nu va desemna un candidat la funcția de pri-ministru, adăugând că ar putea fi organizat un referendum.

/VIDEO/ Dodon: „Solicităm ca până pe 9 martie să fie emis decretul privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritate”

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram