/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Dodon: „Solicităm ca până pe 9 martie să fie emis decretul privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritate”

missing
01 martie 2021, ora 11:10

PSRM îi cere președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să emită, până pe 9 martie curent, un decret privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară, Mariana Durleșteanu. Totodată, Igor Dodon a anunțat că PSRM va continua consultările cu formațiunile politice din Parlamentul Republicii Moldova. 

În context, Igor Dodon a menționat că vrea să discute și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, privind situația creată.

„PSRM va continua în această săptămână consultările cu partidele din Parlament, pentru a identifica cele mai bune modalități de ieșire din această criză. Dialogul rămâne unica soluție pentru a ieși din criză. PSRM vrea să poarte un dialog constructiv cu președintele țării. Îi cerem Maiei Sandu să iasă din izolare și să discute cu partidele. Insist pe dialog. Vă propun să lăsăm la o parte atacurile și supărările. Solicităm ca până pe 9 martie să fie emis decretul privind numirea candidatului înaintat de majoritatea parlamentară”, a declarat Dodon.

„Această candidatură, care a fost înaintată de majoritatea parlamentară, trebuie să fie desemnată prin decret de către președintele țării. Vom acționa în continuare cu mult calm și cu maturitate politică. Vom acționa astfel ca să nu fie războaie suplimentare între instituțiile statului și cu instituția prezidențială și partidul său. Suntem în luptă cu haosul și tot ce ne dorim acum este ca țara să aibă un guvern funcțional”,  a menționat liderul PSRM.

Igor Dodon a mai precizat că dacă decretul nu va fi emis, PSRM va trece la un alt nivel de acțiuni, însă nu a menționat caracterul acestora.

„PSRM cere președintelui și partidelor să nu aștepte data de 23 martie, că o să ne trezim într-un blocaj și mai complicat. Este suficient că s-a așteptat două luni, fără niciun efect. Dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara. Nu voi menționa acum caracterul acestor acțiuni, pentru că nu vrem să afectăm abordarea constructivă la care facem apel”, a adăugat acesta.

Amintim că pe 11 februarie curent, liderul PSRM, Igor Dodon, a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră. La scurt timp, în plenul Parlamentului, liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat despre formarea unui majorități parlamentare pentru susținerea acestui candidat.

Ulterior, tot pe 11 februarie, șefa statului a respins această propunere și a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră. Decretul a fost atacat la CC. Pe 23 februarie curent, decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, a fost declarat neconstituțional. Potrivit deciziei CC, „pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1, din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări”.

Maia Sandu a declarat anterior că nu va desemna un candidat la funcția de pri-ministru, adăugând că ar putea fi organizat un referendum.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram