/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Numărul lucrătorilor medicali imunizați în prima zi de vaccinare a depășit 700

missing
02 martie 2021, ora 17:52

În prima zi de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova, 751 de persoane au primit vaccinul AstraZeneca. Este vorba despre lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile cu profil Covid. Ulterior, va fi vaccinat și restul personalului medical.

Potrivit Ministerului Sănătății, nicio persoană din cele vaccinate nu a prezentat reacții adverse. Alexandru Botezatu, primul medic care s-a vaccinat în R. Moldova și şef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican, a mulţumit colegilor pentru că a avut onoare de a fi primul care a primit serul.

„Mă bucură faptul că colegii sunt foarte încrezători în eficacitatea vaccinului şi că va avea rezultate foarte bune. Pe parcursul zilei, am rămas la serviciu, ne-am continuat acelaşi regim de lucru. Toţi se simt bine, mesajul acesta a fost transmis celorlalţi colegi. Procedura se suportă bine, m-au sunat medici, ne-au întrebat cum ne simţim, nu am avut careva disconfort legat de stare. Sunt foarte bucuros că în sfârşit am început vaccinarea în rândul colegilor şi sper foarte mult că vom începe şi în rândul societăţii.  Rog să fim în continuare precauţi, să purtăm masca. Cu această zi, optimismul a crescut enorm”.

Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, Adrian Belâi, care a fost printre primele persoane vaccinate a mărturisit că se simte bine, iar ziua de muncă a decurs în mod obișnuit.

„A fost un proces de vaccinare obişnuit cum este vaccinarea cu alte tipuri de vaccin. Am semnat acordul informat precum că cunosc vaccinul cu care mă vaccinez, care sunt etapele următoare şi care sunt senzaţiile post-vaccinale pe care le-aş putea resimţi. Este o injecţie cu un ac subţire, absolut nedureroasă. Fără nicio emoţie negativă sau durere. Nimic. Este o injecţie mai puţin dureroasă decât injecţiile clasice de care toată lumea se teme. Ziua de lucru a decurs normal. Nu m-a împiedicat să activez în continuare. Am aşteptat mult vaccinul, oricare din vaccinuri. Deoarece, activând în unitatea de terapie intensivă, eu nu vreau să nimeresc acolo, pentru că văd ce înseamnă o formă gravă de COVID. Singura modalitate de a evita o formă gravă este vaccinare. De asemenea, nu vreau o formă medie, şi nicio formă. Chiar dacă am o formă asimptomatică, eu pot transmite virusul celor din jur. Vaccinul protejează”.

Precizăm că, după modul de administrare, diferența injectării celor două doze de vaccin variază de la 20 de zile până la 56 de zile distanță. Responsabilii din cadrul Ministerului au declarat că perioada de administrare dintre prima și a doua doză va fi mărită, fiind de la 8 la 12 săptămâni. Astfel, eficacitatea serului va fi mult mai mare, spun specialiștii MSMPS.

În a doua etapă vor fi imunizați angajații ministerelor, ai Președinției și altor instituții publice, dar și jurnaliștii, iar vaccinarea este benevolă și gratuită.

Amintim că, Guvernul României a donat țării noastre peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19. Este vorba despre serul AstraZeneca. Cele peste 21 de mii de doze fac parte din donația de 200.000 de doze de vaccin împotriva noului virus care vor fi donate de către România. În cadrul ceremoniei de primire a serului, Ambasadorul României în Republica Moldova a dat asigurări că celelalte doze vor ajunge cât mai curând în țara noastră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram