După ce deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) au insistat pe legea lustrației drept instrument de demitere a conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe motiv că potrivit lor a fost numită pe criterii politice, reprezentanții instituției au venit cu o reacție menționând că membrii actuali ai Consiliului de Administrație al ANRE au fost desemnați de către Parlament în baza unor concursuri publice și transparente cu participarea în calitate de observatori ai oficialilor din partea Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE în Republica Moldova și altor reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

„ANRE monitorizează procesul examinării în Parlamentul Republicii Moldova a proiectului Legii lustrației, discutat în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. ANRE reprezintă o instituție independentă, care își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare, bazată pe cele mai bune practici europene și internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit ANRE, evaluările anuale ale Secretariatului Comunicații Energetice pentru anii 2019 și 2020, reflectate în rapoartele corespunzătoare, apreciază activitatea instituției drept una profesionistă și cu un înalt grad de expertiză.

„Agenția califică declarațiile și învinuirile speculate în public drept presiuni politice și forme de ingerință directă în activitatea sa, care amenință independența instituțională și periclitează funcționarea acesteia. În situația creată, ANRE îndeamnă toate forțele politice și formatorii de opinie să se abțină de la acțiuni sau declarații manipulatorii nefondate, care contravin legislației comunitare și cadrului legal național”, au mai adăugat reprezentanții ANRE.

În decembrie 2020 deputații socialiști au înregistrat proiectul de lege 486 privind lustrația în instituțiile publice. Acesta prevede că persoanele care au fost numite în funcțiile-cheie în organele și agențiile de reglementare în perioada 2016 – 2019 prin derogare de la lege să fie demise ca urmare a declarației privind caracterul captiv al statului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!