/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cum comentează magistrata Tamara Chișca-Doneva dubiile privind integritatea sa

missing
03 martie 2021, ora 17:35

La scurt timp după ce Comisia juridică a aprobat un raport favorabil de numire a Tamarei Chișca-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, deputatul PAS Sergiu Litvinenco și-a exprimat într-un briefing dubiile, legate de integritatea magistratei. Contactată de reporterul  TV8, Tamara Chișca-Doneva, a punctat, că în dosarul Gemenii a votat pentru o hotărâre perfect corectă, însă cu regret ea nu a fost motivată suficient.

„Comisiei, eu i-am explicat toată situația, care a derulat până la hotărârea Curții (n.r. CtEDO). Da, eu am participat la examinarea cererii de revizuire, la acel moment altă decizie nu putea fi luată, și Curtea a considerat că este încălcarea art. 6 din Convenție”, a explicat Tamara Chișca-Doneva.

„Eu am fost aleasă de popor în funcția de judecător, și nu am fost numită de nici un partid… eu aștept decizia  Paramentului”, a mai replicat magistrata în legătură cu faptul că pentru susținerea numirii ei au votat patru deputați socialiști, deputatul din partidul Șor Denis Ulanov și deputatul neafiliat Eugen Nichiforciuc.

După încheierea ședinței Comisiei juridice, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a concluzionat că „în loc de tragerea la răspundere penală, asistăm la promovarea doamnei Tamara Chișca-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție de către același partid, premierul căruia, a criticat anterior promovarea persoanei date”.

De menționat, că ședința Comisiei juridice, numiri și imunități de astăzi, 3 marte, unde candidatura magistratei Tamara Chișca-Doneva a fost avizată pozitiv pentru funcția de vicepreședinta a CSJ, a avut loc cu ușile închise, fără accesul presei, și în lipsa transmisiunii online. Amintim că, potrivit informațiilor din presă, Tamara Chișca-Doneva este unul dintre judecătorii, care au pronunțat hotărâri în cazul Gemenii, urmare a cărora Republica Moldova a fost condamnata la CtEDO și a fost obligată sa achite despăgubiri în mărime de 70 mln de lei. Mai mult ca atît, ex-premierul Ion Chicu declara în luna iulie 2020, că după decizia ilegală aprobată în 2005, D-na Chișca-Doneva nu are nici un drept moral să fie promovată la conducerea CSJ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram