/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Directorul Școlii de Managment în Sănătate Publică, despre refuzul lucrătorilor medicali de la Comrat de a se vaccina cu AstraZeneca: „Este inimaginabil”

missing
03 martie 2021, ora 14:57

„Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu, și este fără precedent în istoria tării și medicinei naționale”, a declarat directorul Școlii de Managment în Sănătate Publică, Oleg Lozan, după ce lucrătorii medicali de la Spitalul Raional Comrat au refuzat să se vaccineze împotriva noului tip de coronavirus cu preparatul AstraZeneca.

„Este o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației. Vieți omenești, nu numai ale medicilor, dar și populației care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii”. Și e o mare întrebare – cine își asumă responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătății și decese din momentul semnării acestor declarații?”, a adăugat acesta.

În aceste condiții, directorul Școlii de Managment în Sănătate Publică a menționat că este nevoie de atitudine urgentă a tuturor factorilor de decizie: MSMPS, ANSP, comunitate academică, sindicate, societate civilă, organisme internaționale.

„Așa ceva nu se tolerează. Refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicații medicale, poate fi individual, nu instituțional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influența factorilor de decizie sau/și a politicului. Toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internațional sunt vital de necesare pentru salvarea de vieți omenești. Să fie clar, politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”,  mai spus Oleg Lozan.

Precizăm că într-o scrisoare transmisă directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Vasile Guștiuc, lucrătorii de la Spitalul Raional din Comrat menționau că „în prezent în Centrul COVID și în secția terapie intensivă nu sunt lucrători medicali care voluntar ar fi dispuși să se vaccineze cu AstraZeneca. Rugăm să nu distribuiți în instituția noastră vaccinul menționat. În cazul în care vor fi identificați doritori, vă vom informa despre câte doze este nevoie”.

Pe 2 martie curent a început campania de vaccinare la noi în țară. Primul lucrător medical în Republica Moldova a fost Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

/DOC/ Medicii din Comrat refuză să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram