Un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost înregistrat la Parlament. Despre aceasta a anunțat deputatul fracțiunii Parlamentare Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook. Potrivit deputatului, acest proiect de lege „e necesar pentru că actuala metodologie nu funcționează, fiindcă le permite petroliștilor să-și umfle cheltuielile așa cum vor ei”.

„Petroliștii își pot include în cost tot felul de costuri, cum ar fi cheltuieli de protocol, sporuri, călătorii, training-uri etc. Și cu cât cheltuielile raportate sunt mai mari, cu atât prețul pe care-l aplică consumatorilor este mai mare. Din păcate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu are capacitate și este prea slabă pentru a monitoriza modul în care aceste cheltuieli se raportează”, a declarat Radu Marian.

„Drept urmare, propunem ca prețul la importul şi comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite conform următoarelor componente: valoarea medie a cotațiilor medii internaționale PLATTS, în funcţie de regiunea din care este efectuat importul; cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova; cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul f iscal al Republicii Moldova; marja comercială specifică – care se va stabili anual de către ANRE, iar ca măsură specială de echilibrare a atribuțiilor funcționale, noi propunem ca această să fie stabilită în coordonare cu Guvernul”, a mai explicat deputatul.

Potrivit deputatului, noutatea acestui proiect de lege este anume faptul că propune implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar fără a

diminua din independența ANRE.

„Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură la tentațiile și lobby-ul din partea industriei petroliere. O altă propunere este ca Agenția să stabilească prețurile plafon o dată la două săptămâni, astfel ca prețurile de pe piața noastră să reflecte cât mai real tendințele de pe piața internațională. Așa cum spuneam și cu alte ocazii, companiile petroliere „uită” să scadă prețurile atunci când acestea sunt în scădere la nivel internațional”, a scris pe Facebook.

„În același timp, conform proiectului PAS Agenția va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori imprevizibili externi. cum ar fi creșteri bruște pe piețele internaționale, care duc la modificarea cu mai mult de 5% a marjei stabilite anterior. Această prevedere ar proteja populația de șocuri șide majorările bruște și în lanț. Este clar că orice fel de plafonare a prețurilor nu este compatibilă cu economia de piață – aproape toate țările din UE au o piață liberă. Însă Moldova este o țară specifică, unde instituțiile sunt slabe, nu pot lupta cu monopoliștii de pe piața petrolieră și nu pot monitoriza activitatea acestora, ceea ce duce la haos pe piață și abuzuri. Până nu vom avea ordine la ANRE și în Consiliul Concurenței, nu vom putea avea piață cu adevărat liberă”, a explicat Radu Marian.

Amintim că, majorările prețurilor la carburanți din ultima perioadă au adus nemulțumiri, după ce prețurile au fost modificate de trei ori consecutiv, la intervale de câteva zile. Prețurile au crescut în medie cu 60 de bani, iar la mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu.

La începutul lunii februarie, în cadrul audierilor la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe cu privire la situația de pe piața carburanților, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore.

Totodată, un grup de deputați PAS a înregistrat la 24 februarie, o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!