30 de ascensoare, vechi de peste 40 de ani, vor fi schimbate pe altele noi și moderne! Cel puțin, așa promit autoritățile municipale. În general, situația la acest capitol este destul de gravă, deoarece aproape 2000 de lifturi din Capitală au termenul de exploatare depăşit. Pentru a scăpa de cele mai vechi dintre ele, au fost alocate 25 de milioane de lei, din bugetul municipal. Costul unui lift poate să ajungă și la 700 de mii de lei.

Primele în lista de așteptare sunt ascensoarele din blocurile de locuit de pe bulevardul Moscova, din sectorul Râșcani.

Una din locatarii spune, că vârsta nu-i mai permite să urce zeci de trepte, astfel, atunci când se întâmplă ca liftul să nu meargă, ea apelează la serviciile specializate ca să-l repare. Uneori, însă, este nevoită să aștepte și mai mult de jumătate de oră, până specialiștii răspund la solicitarea ei.

Pe aceeași adresă, la scara a doua, ascensorul are o vechime de peste 45 de ani. Locatarii spun că liftul iese frecvent din funcțiune, iar oamenii sunt nevoiți să urce zeci de scări ori să aștepte până vin specialiștii să-l repare.

Dacă în anii precedenți, erau modernizate sau schimbate până la 15 ascensoare, în acest an, numărul aproape s-a dublat. Din cele 30 incluse pe lista, prioritare vor avea cele cu o vechime de peste 40 de ani. Noile ascensoare vor fi moderne, pe bază de microprocesoare, mai econome cu cel puţin 40 la sută la capitolul consumului de energie.

Până acum, anual, pentru lucrările de întreținere a ascensoarelor din capitală, din bugetul municipal erau alocați bani pentru reparația a 10 – 15 ascensoare, în funcție de vechimea acestora. Termenul de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani. După asta, ele trebuie să fie schimbate. Lucrările de înlocuire a celor 30 de ascensoare vor dura aproximativ jumătate de an.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!