/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Flori mai scumpe de 8 martie

missing
05 martie 2021, ora 08:30

În acest an, de 8 martie, florile ar putea costa dublu față de anul trecut. Principalul importator de flori de la noi spune că asta se întâmplă din motiv că producătorii din Olanda au scumpit exporturile cu peste 40 la sută. Ba mai mult, s-a majorat și prețul serviciilor oferite de transportatorii, care aduc florile în Moldova.

Prin urmare, anul acesta se vor aduce mai puține flori, iar cei ce le vând, ar putea să se orienteze către producătorii locali. Apropo, lalelele crescute de horticultorii autohtoni pot fi cumpărate la producător și cu 10 lei bucata.

Companiile de la noi din țară, care importă flori, au fost anunțate de exportatorii din Olanda că, în acest an, prețul va fi majorat. La rândul lor, și transportatorii au declarat că vor scumpi, cu aproximativ 40%, serviciile de livrare a florilor, în toate țările post sovietice. Agenții economici care vând flori se arată neputincioși în fața acestor majorări și spun că nu le rămâne decât săși prevină clienții că, în acest an, de 8 martie, dacă vor să-și bucure persoanele dragi, vor trebui să cheltiuască mai mult.

Prin urmare dacă anul trecut o lalea costa până la 25 de lei, în acest an prețul acestora poate trece și peste 35 de lei. Din cauza scumpirilor, unii vânzători au renunțat să aducă anumite flori. De exemplu lalelele franțuzești, prețul căror ajugea și la 50 de lei pentru bucată, în acest an vânzătorii de flori nici nu le-au comandat. Totuși, în această situație, este îmbucurător faptul că vânzătorii de flori au început să se orienteze către horicultorii locali.

Pe de altă parte, mulți horicultori de la noi din țară au renunțat la creșterea lalelelor din cauza pierderilor pe care le-au avut primăvara trecută, la început de pandemie. În plus, în țara noastră acest sector nu este unul foarte dezvoltat, de aceea horicultorii întâlnesc multe probleme. Prin urmare, chiar dacă florile crescute în Moldova nu cedează deloc la capitolul calitate în fața celor aduse de peste hotare, pentru a le avea permanent în stoc, vânzătorii preferă să le importe pe cele din Olanda.

Am încercat să vorbim la acest subiect și cu alți vânzători de flori, de exemplu cei care le vând în buticurile de pe Calea Basababiei. Aceștia însă, sau dovedit a fi mai puțin comunicabili. Unii vânzători ne-au spus, totuși, că, dacă prețurile se vor ajusta la noile majorări, atunci florile de import ar putea costa cu 70 la sută mai mult decât anul trecut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram