Autoritățile de la Chișinău ar putea institui un nou lockdown în timpul apropiat, după ce a fost înregistrată o nouă explozie de infectări cu noul virus COVID-19. Cel puțin asta a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

„Lockdown, da. În situația în care suntem, ați văzut și Dvs., avem 1.800 de cazuri noi de infectare pentru 4 martie”, a răspuns premierul interimar la întrebarea despre un posibil lockdown.

Aureliu Ciocoi a mai menționat că la momentul actual există două opțiuni – restricții mai dure sau înăsprirea controlului pentru respectarea normelor sanitare.

„Și vedeți, numărul de infectări crește și, din păcate, tulpina cu care ne confruntăm deja în Republica Moldova este una foarte agresivă, care necesită și acțiuni radicale. Mergând acum spre studioul Dvs., chiar am urmărit foarte atent ce se întâmplă pe străzile Chișinăului. Evident că nimeni nu poartă mască, în anumite localuri lumea se distrează uitând cu desăvârșire că pandemia ar putea intra în localurile respective sau lumea consideră că restaurantele, barurile și cluburile sunt scutite de efectele pandemiei, ceea ce este o abordare absolut greșită. Noi ne-am relaxat și relaxarea aceasta se răsfrânge în numărul foarte mare de infectări pe care le înregistrăm zilnic. Prin urmare, avem două opțiuni: sau înăsprim dur de tot controlul referitor la respectarea normelor sanitare deja existente, sau mergem la măsuri mult mai restrictive, inclusiv de ordin punitiv”, a adăugat premierul interimar.

În context, Aureliu Ciocoi a adăugat că „în momentul în care se instituie situație excepțională în Republica Moldova, fie și pe o perioadă foarte scurtă, dar, după mine, absolut necesară în condițiile în care ne aflăm la ora actuală, evident că guvernul, chiar și în condițiile interimatului, preia împuterniciri suplimentare”.

Amintim că ieri, 5 martie, alte 1788 c azuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 11 sunt de import. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 aprilie curent, fiind impuse restricții. Ulterior, CNESP a înăsprit măsurile restrictive, inclusiv și învățământul în regim online. De asemena, a fost interzisă activitatea teatrelor.

S-a interzis desfășurarea activităților unităților comerciale de deservire pentru genurile de activitate disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discoteca, club. Restaurantele și cafenele din Republica Moldova trebuie să activeze până la ora 22:00, conform deciziei CNESP.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!