Președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întâlnire cu deputat român Nelu Tătaru, ex-ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020. „Am convent ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune – soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a menționat Maia Sandu, după discuțiile de la Președinție. 

„Am avut astăzi la Președinție o discuție cu Nelu Tătaru, Deputat în Parlamentul României, ex-ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020. Domnul Tătaru a venit de la București pentru a împărtăși experiența României în gestionarea crizei pandemice, motiv din care am invitat la ședință și reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie -, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19. I-am mulțumit domnului Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări”, a adăugat Maia Sandu.

Șefa statului a mai adăugat că „am discutat despre problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”.

„Un alt aspect important ține de asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19. Aceasta ar ajuta la depistarea cazurilor cu risc major, care să beneficieze de tratament imediat sau de spitalizare, ceea ce ar reduce agravarea stării pacienților”, a punctat șefa statului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!