/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Au mai întâi obligații de onorat, apoi de sărbătorit. Cum este marcată ziua de 8 martie la sate

missing
08 martie 2021, ora 21:32

În sate, sărbătoarea internațională a femeii este celebrată abia după ce femeia și-a dus la bun sfârșit toate treburile de pe lângă casă. Acestea ne-au spus că nu pot sărbători, atunci când știu că au atât de multe de făcut. Pe multe dintre ele, dimineața de 8 Martie le-a prins muncind în câmp ori în grădină. Chiar dacă este zi de sărbătoare, femeile de la țară au mai întâi obligații de onorat, apoi de sărbătorit.

Pe Maria Slobozenco din satul Micăuți am găsit-o săpând în grădină. Ea ne-a spus că ziua de 8 Martie este frumoasă și importantă în familia ei, însă la sat, nu poți sărbători. Prioritare sunt treburile din gospodărie apoi, dacă îți mai rămâne timp, poți să te mai odihnești.

Ziua de 8 Martie pentru Maria Slobozenco a început dimineața foarte devreme cu îngrijirea animalelor. Aceasta ne-a mai spus că este în așteptarea soțului și a fiicei, care mâine dimineață trebuie să vină acasă de peste hotare. Așa că azi mai are de tăiat câteva păsări, de pregătit bucate și, bineînțeles să învârtească sarmale. Așa că, de sărbătorit va sărbători mâine cu toți cei dragi, reveniți acasă. Ba mai mult, gospodina susține că munca pe care o face este tot în beneficiul sănătății ei.

În familia Țurcanu din satul Drăsliceni, ziua de 8 Martie, la fel, a început cu lucrările de primăvară. Dimineața devreme, capul familiei și-a luat soția și soacra și au mers în câmp la curățat via.

Bărbații pe care i-am întâlnit prin sate spun cu mâna pe inimă că mai întâi și-au surprins soțiile cu daruri, după care și-au căutat liniștit de treburi. Printre ei este și domnul Petru, care era călare pe un cal alb, imagini cum mai rar vezi în zilele de astăzi.

Datele statistice artă că în Republica Moldova femeile din mediul rural constituie aproape 30% din total populația țării și peste 50 la sută din populația stabilă din mediul rural.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram