Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

diaspora

/VIDEO/ Un antrenor de la PSG va juca cu tinerii pasionați de fotbal din cinci sate ale țării

03 august 2021, ora 19:10
Distribuie:

Pasionați de fotbal, dar fără condiții și motivație de a practica acest sport. Este situația copiilor din satele Moldovei pe care vrea să o schimbe o asociație non-profit, fondată de câțiva moldoveni din diaspora franceză. Împreună cu Vasile Lavric, singurul moldovean care a ajuns antrenor la unul dintre cele mai faimoase cluburi de fotbal din lume, Paris Saint-Germain, ei intenționează să meargă în mai multe localități din țară, pentru a organiza antrenamente și să doneze echipamente necesare. Aseară, un astfel de antrenament a avut loc la Boșcana, unde s-au adunat câteva zeci de copii, dornici de a afla, de la prima sursa, secretul unei cariere sportive de succes. 

Rareori se întâmplă ca pe stadionul comunitar din Boșcana să se adune concomitent atât de mulți copii și tineri. Aseară, însă, totul a fost altfel, după ce au aflat că îi așteaptă un masterclass pe cinste, iar profesor le va fi chiar vestitul Vasile Lavric, antrenor angajat la unul dintre cele mai faimoase cluburi de fotbal din lume – Paris Saint-Germain. Puțini cunosc, însă, că acesta, până la vârsta de 16 ani a crescut în Moldova și, la fel ca tinerii din imagine, juca pe iarba satului de baștină, în speranța că, într-o zi, va ajunge jucător renumit. Întrucât i-a reușit, crede că este de datoria lui să inspire prin propriul exemplu și alți copii.  

Antrenamentul a fost organizat de Asociația non-profit „Basarabia”, fondată de mai mulți moldoveni, stabiliți cu traiul în Franța. La Paris, aceștia își duc în fiecare zi de duminică copiii, peste 100 la număr, la antrenament cu Vasile Lavric, iar jumătate din banii colectați, vor să-i investească pentru a ajuta la promovarea fotbalului acasă, în Moldova. 

Copiii au fost încântați de antrenament și nu au vrut să plece acasă, nici după câteva ore bune de joacă. 

La antrenamentul lui Vasile Lavric au venit și fete interesate de fotbal, care, deși erau mai puține la număr, nu cedau deloc în fața băieților și le-au fost un adversar pe măsură.  

Tinerii recunosc că, în sat, nu prea mai au alte activități, așa că fotbalul este o pasiune pe care încearcă să o dezvolte și părinții, și profesorii din liceu, dar și cei din administrația locală. Astfel, la Boșcana au apărut tocmai trei echipe – cea de juniori, de veterani și una de fete, care reușesc să ia medalii și premii valoroase la campionatele naționale, în pofida resurselor reduse și a condițiilor precare din localitate. 

Astfel de antrenamente vor fi organizate în cinci sate din Republica Moldova, selectate în urma unui concurs. Totodată, Asociația „Basarabia” le-a donat tinerilor echipamente pentru fotbal, mingi, tricouri și altele. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

diaspora

Permisele de conducere eliberate la Chișinău vor fi recunoscute și în Qatar: Examenul suplimentar, exclus

05 septembrie 2022, ora 18:56
Distribuie:

Moldovenii cu reședința în Statul Qatar pot preschimba permisele de conducere fără a susține un examen suplimentar. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, acest lucru este posibil, deoarece ambele state sunt părţi ale Convenției privind circulația rutieră, 

Totodată, acest subiect a fost promovat în cadrul vizitei prim-ministrei Natalia Gavrilița la Doha în perioada 11-13 iunie.

„MAEIE, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și autoritățile naționale competente continuă eforturile pentru a facilita preschimbarea permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova în țările de reședință a diasporei”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Permisele de conducere ale cetățenilor din RM vor fi recunoscute și preschimbate în Bulgaria, fără examen

04 august 2022, 15:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram