/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Terenuri de sport cumpărate de la stat cu 30 de mii de euro și revândute cu 1 milion. Schema privatizărilor!

missing
09 martie 2021, ora 08:15

În ultimii 7 ani, autoritățile centrale și locale au vândut peste 55 de hectare de terenuri și aproape 30 de mii de metri pătrați de încăperi nelocative, dar în buget au încasat numai 130 de milioane de lei. Afacerea păguboasă pentru stat a fost acoperită de legislație, care permite privatizarea bunurilor la prețuri mult mai mici decât cele de piață. Schema este simplă: imobilele s-au dat mai întâi în arendă, iar apoi au fost vândute în condiții preferențiale, evitând licitațiile publice. Vă povestim cum au ajuns să fie construite complexe imobiliare pe terenuri de sport privatizate de la instituții de învățământ și cum s-au ales unele firme cu imobile în centrul Chișinăului, plătind statului sume derizorii.

Două terenuri sportive, situate în sectorul Botanica al capitalei, care au fost privatizate după aceeași schemă cu mai mulți ani în urmă, au ajuns într-un final în proprietatea unei companii de construcții care a ridicat blocuri locative.

Încă în anul 2000, cu acordul Ministerului Educației, Școala profesională nr.3 a dat în arendă companiei „Sebega-Prim” 35 de ari din terenul sportiv al școlii. A fost semnat un contract cu o taxă lunară de numai 400 de lei pentru chiria terenului. În 2014, firma anunța că vrea să amenajeze 4 corturi de tenis și a obținut autorizație pentru construcția unui vestiar de 38 de metri pătrați. Într-o lună, a reușit să-și înregistreze la Cadastru dreptul de proprietate asupra construcției cu un grad de finisare de numai 20%. Ulterior, compania a depus cerere pentru a privatiza 51 de ari de teren aferent așa-numitului vestiar. În mare grabă, peste două săptămâni, pe 3 februarie 2015, a fost deja semnat contractul de vânzare-cumpărare, iar compania a plătit 800 de mii de lei pentru jumătate de hectar de teren, care avea o valoare cadastrală de peste 5 milioane de lei.

În scurt timp, terenul a fost vândut unei firme fondate cu o lună înainte de tranzacție, care astăzi este lichidată. Ulterior, terenul a fost revândut unor persoane fizice, iar apoi a intrat în proprietatea companiei „Urbanconstruct”, ajunsă recent în atenția publică din cauza grandiosului complex imobiliar proiectat în zona Circului.

„În spatele meu a fost cândva terenul sportiv care a aparținut școlii profesionale. După ce a fost privatizat, aici a fost construit un complex locativ cu 236 de apartamente. Oamenii legii au investigat modul în care a fost deposedat statul de acest teren, dar într-un final, dosarul penal a fost clasat”.

Cauza penală a fost pornită de Procuratura Anticorupție la 3 noiembrie 2015 pe faptul depășirii atribuțiilor de către funcționari ai Agenției Proprietății Publice, pentru cauzarea daunelor în proporții considerabile, soldate cu urmări grave. Pe 1 februarie 2016, cauza penală a fost clasată,  pentru că  fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”, se spune într-un răspuns primit de „Cutia Neagră” de la Centrul Național Anticorupție.

Privatizare cu acordul Ministerului Culturii

Un alt teren sportiv, care a aparținut Colegiului de arte plastice ,,Alexandru Plămădeală” a fost dat în arendă, în aprilie 2013, unei firme care la fel a inițiat acolo o construcție. Peste câteva luni, în august 2013, compania a reușit să privatizeze 57 de ari de teren aferent construcției nefinalizate, plătind doar 800 de mii de lei. Într-un raport al Curții de Conturi, prezentat la finele anului trecut, se spune că terenul a fost vândut de APP fără acordul Ministerului Culturii, dar fostul director al colegiului a declarat altceva pentru „Cutia Neagră”.

IGOR SVERNEI, ex-director Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”: Clădirea când a fost construită era pentru 3000 de copii cu terenuri sportive, dar colegiul cu pictori, unde sunt 300 de copii, atâta teren nu aveam nevoie și de asta ne-am adresat la Ministerul Culturii să ne ia acest teren. Voiam să-l transmit la altă instituție la balanță, de exemplu Internatul Sportiv, că nu eram în stare să-l gestionez. Dar totul a fost cu acordul Consiliului profesoral, cu acordul Ministerului Culturii. Eu personal nu am avut treabă nici cu un agent economic că au fost mai mulți agenți, trei sau patru oferte au fost, toți cu diferite propuneri, dar asta pe mine nu mă interesa pentru că gestiona tot Ministerul Culturii. Ne-a rămas terenul mic și sala sportivă, suficient pentru 300 de oameni.

Terenuri revândute cu 1 milion de euro

Fostul teren sportiv al Colegiului de arte plastice a ajuns în final tot în proprietatea companiei „Urbanconstruct”, care a ridicat un bloc locativ cu 207 apartamente. Directorul firmei spune că nu a avut nicio legătură cu privatizarea celor două terenuri și dezvăluie că le-a cumpărat de pe piața imobiliară, plătind circa un milion de euro pentru fiecare. Amintim că au fost privatizate cu 800 de mii de lei.

TUDOR TALPĂ, director „Urbanconstruct-TT”: Nu avem nicio legătură și nici nu am știut că acolo sunt terenuri sportive. După statut nu erau terenuri sportive, pur și simplu terenuri pentru construcție. Le-am cumpărat de pe piața liberă, de pe 999.md. Dacă dvs răscoliți arhiva o să găsiți.  S-au achiziționat cu un milion de euro un teren și al doilea tot așa un milion și poate mai mult. Este sumă reală  pentru piață. Sunt contracte de vânzare-cumpărare care confirmă. De când compania activează pe piață, de 16 ani, niciodată nu am privatizat terenuri, niciodată nu am construit împreună cu cineva, un parteneriat public-privat. Toate terenurile au fost cumpărate de pe piață”.

Se cere modificarea legislației

Auditorii Curții de Conturi au stabilit că, începând cu anul 2013, statul a încheiat 67 de contracte de vânzare-cumpărare a terenurilor aferente bunurilor private. Pentru 55,5 ha de pământ s-au încasat doar 47,2 milioane lei. Statul a ratat astfel venituri de zeci de milioane pe care putea să le obțină dacă vindea terenurile la licitații.

MARIAN LUPU, președinte Curtea de Conturi:Modelul este foarte simplu și nu poți spune nimic, parcă totul e legal: arenda terenului, construcția nefinisată a unor așa-zise obiective de menire sportivă, înregistrarea proprietății, respectiv privatizarea terenului aferent, după asta demolarea acestora și construcții de altă natură, în speță construcții de blocuri locative. În aparență, într-adevăr totul e legal, însă ca și esență este o șmecherie. Ne dăm foarte bine seama. Ați analizat această situație? Presupun că ele sunt multiple. Care sunt ideile, gândurile? Cum oprim acest model de șmecherie prin modificări ale cadrului legal, pentru că este un joc. Toată lumea înțelege că acesta este un joc și trebuie curmat”.

Conducerea Agenției Proprietății Publice dă asigurări că astfel de scheme la privatizarea terenurilor aferente unor bunuri private nu vor mai avea loc, pentru că a fost modificată legea în 2019.

GHENADIE ȚEPORDEI, director Agenția Proprietății Publice: „Suprafața terenului aferent se stabilește deja prin studiu de fezabilitate și nu mai este cum era anterior: la un bun imobil, să admitem de 50 m.p., teren aferent de un hectar. Deja nu mai există așa situație. Avem carențe referitor la prețul normativ al pământului care considerăm că este cam mic. Am merge cu propunerea, împreună cu colegii de la Ministerul Economiei ca să stabilim prețul de piață.

Tot folosindu-se de drepturile de arendă, alți agenți economici sau persoane fizice au ajuns proprietari ai unor încăperi nelocative din clădiri ce aparțin statului. Timp de 4 ani, autoritățile centrale și locale au semnat 207 contracte de privatizare a unor spații oferite inițial în locațiune, încasând 83 de milioane de lei. Dacă erau vândute prin licitații, la preț de piață, în bugetul public puteau ajunge de trei ori mai mulți bani – circa 257 de milioane de lei, a constatat Curtea de Conturi.

Un monument de arhitectură, introdus în Registrul de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, care nu putea fi privatizat potrivit legii, deoarece se află și în stare avariată, a ajuns în 2019 în proprietatea unui agent economic, care a plătit numai 600 de mii de lei. Asta ar însemna mai puțin de 30 de mii de euro pentru un imobil situat aproape de centrul Chișinăului, la intersecția străzilor Mihai Viteazul cu Mitropolit Dosoftei.

Compania „Olsom” a încheiat, în decembrie 2006, un contract de arendă cu Primăria Chișinău pentru etajul doi al clădirii-monument. În 2013, firma a acționat în judecată Consiliul Municipal Chișinău, care a refuzat să-i vândă imobilul, dar a pierdut procesul până în ultima instanță.

În 2016, agentul economic a mers din nou în judecată și iarăși a pierdut toate procesele. Dar în pofida deciziilor judecătorești, Comisia pentru privatizare a acceptat reexaminarea dosarului depus de companie și a decis să vândă imobilul. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, semnat în iulie 2019, pentru 139 m.p. din imobilul de pe str. Dosoftei 103, compania „Olsom” a plătit 600 mii lei, deși valoarea cadastrală era de peste un milion de lei, iar prețul de piață  – aproape 3 milioane.

Pe parcursul anilor, firma a înaintat de 4 ori Consiliului Național al Monumentelor Istorice diferite schițe de proiect pentru reconstrucția clădirii, dar toate au fost respinse. Ultima dată, proiectul a fost examinat pe 8 iulie 2020.

„Potrivit unei schițe de proiect care a fost depusă la Consiliul Național al Monumentelor în vara anului trecut, agentul economic planifică să construiască aici un imobil modern, cu subsol, parter, 5 etaje și fațade din sticlă care să fie chiar alipit de clădirea monument. Proiectul a fost respins de experții care au făcut parte din CNMI, dar potrivit unor surse acesta ar putea să reapară pe ordinea de zi a consiliului, care are astăzi altă componență și ar putea fi aprobat, așa cum s-a întâmplat în cazul grandiosului complex imobiliar proiectat în zona Circului. Ba mai mult, clădirea care se planifică a fi construită aici a fost proiectată de un arhitect care face parte astăzi din Consiliu”.

Un fost membru al CNMI susține că se dorea distrugerea monumentului de arhitectură, sub paravanul unui proiect de reconstrucție.

ANDREI VATAMANIUC, arhitect, fost membru al CNMI: „Din materialele prezentate am descoperit că se intervine destul de drastic în structura, în forma și în identitatea monumentului, se scot pereții interiori, se modifică acoperișul, se schimbă înălțimea lui. Noi am tras niște concluzii că monumentul pur și simplu urmează să fie demolat peste noapte, pentru că acele desene prezentate doar despre asta și ne spunea. Și nu am considerat că regimul de înălțime și modul cum sunt tratate fațadele, volumul este bun pentru nucleul istoric”.

Falsificarea actelor depuse la CNMI?

Pe de altă parte, proprietarul companiei „Olsom” spune că proiectul depus în iulie 2020 la CNMI nu ar fi al companiei sale și acuză că cineva ar fi pus la cale o fraudă.

IGOR GRECOV, fondator „Olsom”: „Oricare cerere care este ieșită din compania „Olsom” este semnată și avizată de mine, ori de administrator Andrei Cazacov. Dacă el nu a semnat și eu nu am avizat înseamnă că nu-i de la noi depusă. În așa țară de minuni noi trăim, din păcate. Proiectul pe care noi cândva l-am arătat era altfel, cu acoperiș făcut din oale. Aici văd că este anexă cu clădirea cea de sus. Eu nu sunt proprietarul clădirii de sus și nu am nimic cu acea clădire. Eu nici nu știu cine este proiectantul acesta. Vă dați seama? Nu știu cine a semnat, cine a depus. Idee nu am. La momentul privatizării, mi s-au pus niște condiții pe care eu trebuie să le respect. Mai mult nimic. Noi am îndeplinit, am dat schița că posibil să fie o anexă. Posibil, dar nu-i clar cum va fi. Încă o dată, anexa asta nu are nimic cu clădirea cea de sticlă”.

Imobil în centrul Chișinăului, cumpărat de la stat cu 3200 lei m.p.

Un alt imobil situat în inima capitalei, pe str. Ismail 44, a fost privatizat în noiembrie 2015 de SRL „Bon Ton & Company”. Asociați în firmă erau pe atunci Nicolae Ionichi și Vitalie Verejan, cofondatori ai companiei de construcții „Inamstro”, care astăzi are aici adresa juridică. Pentru 234 m.p. de spațiu nelocativ din această clădire, pe care îl avea în arendă, firma a plătit statului 755 mii lei, adică câte 3200 lei pentru un metru pătrat, în timp ce valoarea cadastrală a imobilului era de 2,8 milioane lei. În 2016, bunul imobil a fost ipotecat la bancă pentru un împrumut de 6 milioane de lei.

Administratorul companiei a precizat pentru „Cutia Neagră” că prețul de privatizare a imobilului a fost stabilit de autorități, fiind respectată legea, iar la bancă clădirea a fost gajată la pachet cu alte bunuri.

SERGHEI PANFILI, administrator „Inamstro”: „Actul de evaluare a bunului imobil a fost întocmit de către o companie specializată la solicitarea Agenției Proprietății Publice, fără implicarea cumpărătorului. Atenționăm asupra faptului că în 2015 bunul imobil se afla într-o stare deplorabilă, fiind neutilizabil, neavând nici uși, nici ferestre, imobil în care își petreceau timpul boschetarii și maidanezii. După achiziționarea bunului s-au făcut investiții majore. Au fost făcute lucrări de consolidare a imobilului. În 2016, un agent economic a inițiat o procedură de obținere a unui credit însă activele companiei în acel moment nu-i permiteau să acopere gajul pentru acel credit. Astfel a venit cu o solicitare către factorii de decizie a companiei „Bon Ton” de a garanta înprumutul cu imobilul indicat supra. Oficiul din strada Ismail 44 este doar un element de garanție a rambursării creditului”.

În clădirea situată pe bulevardul Ștefan cel Mare 73, unde își are sediul și Procuratura Generală, în ultimii ani au fost vândute mai multe încăperi nelocative pe care statul le-a dat mai întâi în arendă. Am identificat 12 contracte de privatizare și de fiecare dată prețul a fost diferit. Unii au plătit 2000 de lei pentru un metru pătrat de încăpere, aflată în subsolul blocului, iar alții au plătit de 3 ori mai mult. Pentru un metru pătrat aflat la parterul acestei clădiri, statul a încasat între 8000 de lei și 23000 lei.

Reprezentanții APP nu le-au putut explica auditorilor Curții de Conturi cum s-a format diferența de preț, cert este că statul avea să câștige mai mult dacă vindea la licitații aceste încăperi.

Și în clădirea de peste drum, pe bulevardul Ștefan cel Mare 124, la fel s-au vândut mai multe spații nelocative, care inițial au fost oferite în arendă de autorități. Dubios este faptul că, imediat după privatizare, mai multe spații au fost înstrăinate. De exemplu, o încăpere de 32 metri pătrați, de la subsolul clădirii, cumpărată de la stat cu 70 de mii de lei, și-a schimbat proprietarii deja de cinci ori.

Nereguli grave, admise de funcționarii care au aprobat privatizările

Curtea de Conturi a identificat numeroase nereguli în activitatea grupurilor de lucru care au aprobat privatizările: acceptarea unor dosare incomplete, diminuarea prețurilor de vânzare a bunurilor, lipsa proceselor verbale de la ședințele comisiilor, lipsa registrelor de evidență a cererilor și a contractelor încheiate, care provoacă bănuieli de corupție, dar nimeni nu a fost pedepsit mai dur pentru asta. Unii funcționari pur și simplu au plecat liniștiți din funcții.

GHENADIE ȚEPORDEI, director APP: „Au fost identificate anumite persoane care au fost membri ai acestor grupuri de lucru, care la moment nu mai activează în cadrul Agenției Proprietății Publice. Practic, toate grupurile de lucru, responsabile de diferite domenii, inclusiv domeniul de vânzare-cumpărare a terenului aferent, au fost modificate, astfel ca să excludem personalul care anterior a fost implicat”.

„Legea nu a fost schimbată, pentru că există interese economice”

Experții anticorupție cred că privatizările în baza unor contracte de arendă trebuie stopate, pentru că lipsește transparența și este delapidată averea statului.

TATIANA SAVVA, directoare Program Anticorupție „Expert-Grup”: „Privatizarea încăperilor nelocuibile și a terenurilor în baza contractelor de arendă este una legală, dar se află în așa-numitul spațiu gri, care permite apariția anumitor riscuri de corupție. În primul rând, prin anumite abuzuri de putere sau vânzare de informații din partea celor interesați. Averea publică poate să aibă de pierdut și să nu fie respectat interesul cetățeanului. În al doilea rând, lipsa de transparență întotdeauna generează o piață a informației pentru care se va plăti pentru a avea acces la această informație. Problema este una artificială, deoarece aceste regulamente pot să fie ușor modificate de către Consiliul Municipal Chișinău, ori în cazul în care  nu este făcut acest lucru încă din 2016, pe când CNA i-a atenționat de această problemă, înseamnă că există niște interese economice la mijloc”. 

În prezent, Ministerul Economiei lucrează la un proiect de lege pentru modificarea tarifului la calcularea prețului normativ al pământului. Ultima dată, prețul a fost ajustat în 2010 și constituie astăzi mai puțin de 20 de mii de lei pentru un hectar.

Totodată, autoritățile intenționează să excludă din lege dreptul de privatizare a încăperile nelocative luate în arendă. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul PAS, Vladimir Bolea, iar Agenția Proprietății Publice o susține.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/FOTO/ Mistuită de flăcări, în noaptea de Paște: O biserică din România a ars după slujba de Înviere
/FOTO/ Mistuită de flăcări, în noaptea de Paște: O biserică din România a ars după slujba de Înviere

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram