/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Proiect privind modificarea legii Guvernului, înregistrat la Parlament. Propunerea făcută de Pro Moldova 

missing
09 martie 2021, ora 13:52

Pro Moldova își propune să modifice legea cu privire la Guvern. Liderul grupului parlamentar, Andrian Candu, a declarat că a înregistrat astăzi o inițiativă legislativă în acest sens, astfel încât Guvernul în demisie să poată semna tratate internaționale cu angajament financiar. 

„Avem un Guvern în demisie, care nu poate face ceea ce ar putea face un Guvern plenipotențiar. Puterile unui Guvern în demisie sunt limitate. Săptămâna trecută, Curtea a dat anumite aprecieri la legea Guvernului, menționând că un Guvern în demisie trebuie să se diferențieze de un Guvern plenipotențiar. În același timp, precizând că un Guvern în demisie poate îndeplini unele sarcini legate de administrarea țării de zi cu zi”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu a menționat că decizia de a înregistra proiectul vine după ce săptămâna trecută Curtea Constituțională a declarat neconstituționale câteva prevederi din legea cu privire la împuternicirile Guvernului interimar.

„La ora actuală, legea interzice Guvernului în demisie să semneze acorduri cu angajament financiar. În același timp, săptămâna trecută, CC a menționat că subiectul ce ține de acorduri internaționale ține doar de competența Parlamentului. Iată de ce venim cu inițiativa legislativă de modificare a legii Guvernului. Astăzi înregistrăm acest proiect în Parlament. Vrem să modificăm legea Guvernului ca să permitem Executivului în demisie să semneze tratatele internaționale cu angajament financiar”, a mai spus Candu.

Amintim că pe 4 martie curent, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea șefei statului, Maia Sandu, în partea referitoarea la controlul constituționalității prevederilor ce stabilesc că guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova.

Tot atunci, Curtea a statuat că, până la modificarea legii, Guvernul interimar poate numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștrii, sau în funcții publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleași persoane sau a alteia de către un executiv cu puteri depline.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram