/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

„Zilele de sărbătoare nimeni nu le-a anulat”. Motivul pentru care pe 7 și 8 martie lucrătorii medicali nu au fost vaccinați

missing
09 martie 2021, ora 22:56

„Zilele de sărbătoare nimeni nu le-a anulat pentru personalul medical preocupat de procesul de vaccinare. Nu a fost un ordin suplimentar sau o dispoziție suplimentară ca procesul de imunizare să fie continuat în zilele de 7 și 8 martie”. Un asemenea răspuns am primit de la profesorul universitar, expertul în domeniul procesul de organizare și administrare a vaccinului, Ghenadie Curocichin, când am întrebat despre motivul pentru care pe 7 și 8 martie lucrătorii medicali nu au fost vaccinați.

„Ca să impui omul să vină să facă vaccinări, e normal să fie un ordin suplimentar, care nu a existat… Cineva a contramandat (n.r. a anulat) ziua de odihnă pe data de 8 martie?; nimeni nu a anulat-o. Există sărbători naționale pe care Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu le-a contramandat”, ne-a declarat Ghenadie Curocichin.

Profesorul a spus că dacă ar fi exces de vaccinuri în țară, atunci ar trebui de insistat asupra imunizării și în zilele de sărbători ori de odihnă. Potrivit lui, e normal de pus problema de accelerare a procesului de vaccinare, în momentul în care va fi adus vaccinul în cantitate suficientă pentru toată lumea.

Chiar dacă în planul național de imunizare anti-COVID-19 se menționează că în procesul de vaccinare în Republica Moldova se va lua în calcul bunăstarea umană, echitatea, reciprocitatea, criterii epidemiologice, medicale și etice, expertul a declarat că:

„Protocolul nu este orar, să mă înțelegeți corect. Orele de vaccinare nu sunt legate de procedurile de vaccinare. Se vaccinează în zilele săptămânii obișnuite, de lucru. Asistenții/asistentele de gardă, ca și toată lumea, au sărbători… Problema este de altă natură, ori accelerezi, ori nu accelerezi, cei care trebuie să fie vaccinați și doresc, ei vor fi vaccinați și în zilele de lucru”.

În ultimele 24 de ore, 1 273 de lucrători medicali au fost imunizați cu vaccinurile AstraZeneca donate de România și recepționate prin platforma COVAX. Însă, pe 6 martie au fost vaccinați numai 108 lucrători. Din data de 2 martie curent au fost vaccinați 6 447 de angajați din sistem. Răspunzători de asigurarea echipei și a persoanelor responsabile de elaborarea planului instituțional de organizare a procesului de imunizare sunt conducătorii instituțiilor medico-sanitare.

Vaccinările efectuate în cadrul instituțiilor medicale sunt înregistrate în fișele medicale. Vaccinul este administrat gratuit, orice persoană înainte de vaccinare semnează acordul sau consimțământul și este informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. De asemenea, fiecare persoană recepționează un certificat de imunizare precum că a fost vaccinată anti-COVID-19 .

La intrarea în cadrul instituției medicale este efectuată termometria, persoanele trebuie să poarte obligatoriu măști de protecție și să respecte distanța fizică/socială, igiena mâinilor și igiena respiratorie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram