Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că înaintat Parlamentului unui proiect de lege privind indexarea pensiilor. În aceste condiții, șefa statului propune ca să se revină la indexarea pensiilor o dată pe an. 

„Trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialiști în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari. După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta în aprilie pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent. Am înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020. Bani pentru această indexare sunt”, a menționat șefa statului.

„Cele 426 de milioane de lei necesare pentru finanțarea acestei măsuri pot fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe data de 22 februarie curent, în valoare de 15 milioane de euro și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii”, a adăugat Maia Sandu.

Astfel, Maia Sandu a făcut un apel către toți deputații din Parlament, îndemnându-i să susțină această inițiativă.

„Accentuez că experimentele politicienilor iresponsabili pe seama pensionarilor sunt inadmisibile. Majorarea pensiilor trebuie făcută prin creșterea pensiei minime, prin urgentarea recalculării pensiilor celor care au lucrat după vârsta de pensionare și prin alte instrumente destinate anume acestui scop”, a adăugat președinta.

Amintim că în decembrie 2019, Parlamentul a adoptat un proiect prin care a modificat legislația, astfel încât pensiile sunt indexate de două ori pe an. La momentul actual, pensiile sunt indexate la 1 aprilie și 1 octombrie, iar la baza calculelor se va lua media indicelui prețurilor de consum pe ultimii trei ani.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!