Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa

/VIDEO/ Premierul a cerut Parlamentului să permită procurarea vaccinelor cu derogare de la legea privind achizițiile publice

missing
10 martie 2021, ora 20:22

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinelor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

„Vă rog din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare”, a declarat Aureliu Ciocoi, astăzi, în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului privind situația social-economică și pandemică din țară.

Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă al Guvernului, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.

Deputatul Igor Grosu a exprimat susținerea față de solicitarea Guvernului în exercițiu de a procura vaccinele necesare cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. „Trebuie să imunizăm cât mai multă lume, în lanț, inclusiv în zile de odihnă”, a declarat deputatul și a îndemnat să fie mobilizate toate relațiile, inclusiv diplomatice, ale Republicii Moldova pentru a negocia cât mai rapid achiziționarea vaccinelor.

În context, premierul interimar a subliniat că Moldova nu va favoriza niciun producător și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege.

Deputatul Andrian Candu, de asemenea, a susținut inițiativa de procurare directă a vaccinelor. „Vom susține acest proiect de lege. Spuneți-ne de ce mai aveți nevoie pentru a lansa vaccinarea pe o platformă largă”, a declarat deputatul.

În context, premierul interimar a reiterat: „Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare, implicare și implicare!”.

Deputata Adela Răileanu a solicitat informații privind situația din spitalele capitalei la moment, inclusiv aprovizionarea cu medicamente și dispozitive medicale.

Deputații nu exclud o nouă inițiativă legislativă pentru achiziții directe a medicamentelor și dispozitivelor de către instituțiile medico-sanitare, pentru a asigura volumul necesar al acestora și a preveni o eventuală criză legată de lipsa lor.

Deputatul Denis Ulanov a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă în Biroul permanent va susține proiectul de lege privind procurarea vaccinelor prin derogare de la cadrul legal existent, având în vedere importanța socială majoră a acestuia.

Deputatul Corneliu Furculița, de asemenea, a salutat ideea achiziționării directe a unui volum important de doze de vaccin și a subliniat, totodată, că este important să ne asigurăm și de disponibilitatea cantității necesare de medicamente anti-COVID.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.

Speakerul a mulțumit reprezentanților Guvernului în exercițiu, membrilor Biroului permanent pentru atitudinea constructivă față de acest subiect.

Totodată, Zinaida Greceanîi a îndemnat autoritățile responsabile să relanseze mesajele de precauție și responsabilitate a populației, pentru ca cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram