/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Deși în raionul Hâncești a fost instituit cod roșu de alertă, oamenii nu prea mai cred în virus

missing
11 martie 2021, ora 23:24

Cod roșu… doar pe hârtie, în localitățile din raionul Hâncești. În timp ce medicii din spitalul raional pregătesc tot mai multe paturi și se plâng de lipsa de oxigen, pentru pacienții infectați cu Covid-19, majoritatea oamenilor cu care am discutat la Hâncesti ne-au spus că demult nu mai cred în existența virusului.

Astfel, pentru mulți localnici, prima zi de Cod Roșu a fost o zi obișnuită, în care unii au mers la piață, alții s-au îmbulzit în rând, la poștă. Nici măcar poliția nu mai pare să fie o autoritate pentru oameni, care spun că au obosit deja de măști și restricții. Ziua de joi este zi de piață la Hâncești.

După această regulă s-au condus și astăzi localnicii, în pofida faptului că, în raion, a fost instituit cod roșu de alertă. Vânzătorii au ieșit să facă un ban ca în orice altă zi. Nici cumpărătorii nu au luat în serios alerta emisă de autorități. Oamenii s-au grăbit astăzi să treacă și pe la poștă, pentru a-și primii pensiile sau banii din asigurări sociale.

Un echipaj al poliției a încercat să-i organizeze, ca să păstreze distanța socială, deoarece se adunaseră în jur de 20 de persoane într-o încăpere mică de câțiva metri pătrați.Și la gara auto microbuzele circulau în regim normal.

Pasagerii ne-au spus că se pornesc la drum pentru că atunci când le sunt familiile flămânde, nici nu se gândesc la coronavirus. Au de mers la serviciu și de făcut bani, explică ei. Decizia consiliului raional de a impune cod roșu este privită sceptic chiar și de către primarul orașului Hâncești.

Între timp, la spitalul din raion secțiile de traumatologie și de chirurgie au fost reprofilate în secții Covid, întrucât e mare nevoie de paturi libere. Acum, aici se tratează 55 de bolnavi, dar urmează să ajungă și mai mulți de la centrul covid din Capitală.

Unii oamenii din Hâncești ne-au spus că au simțit pe propia piele situația tensionată din sistemul medical. Așa că, spitalul a început construcția unui generator de oxigen, întrucât nu este suficient pentru a asigura toți pacienții. Iar până atunci, se gândesc la comemorarea celor șase lucrători medicali din spital care au decedat în lupta cu infecția.

În hotărârea emisă de Consiliul Raional Hâncești se arată că în unele sate din raion incidența de infectare cu Covid-19 este chiar mai mare decât la oraș, fiind vorba despre localitățile Nemțeni și Pogănești. Alte localități sunt în topul negru al persoanelor decedate.

Conform datelor oficiale, în localitate au fost înregistrate șapte decese, astfel că codul roșu de alertă este activ și aici. Codul roșu de alertă a intrat în vigoare începând cu ziua de ieri, la Cimișlia și Hâncești. Conform hotărârilor emise, este restricționată deplasarea populației, sunt interzise orice fel de adunări în masă, lecțiile vor avea loc doar în format online, iar instituțiile medicale vor activa doar în cazuri de urgență. Sub cod roșu de alertă se mai află raioanele Drochia, Ocnița, dar și municipiul Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram