/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Mai mulți angajați ai fabricii de brânzeturi din Cahul nu și-au mai primit salariile de un an

missing
11 martie 2021, ora 23:30

Mai mulți angajați ai fabricii de brânzeturi din Cahul, nu și-au mai primit salariile de un an. De asemenea, nici furnizorii de materie primă nu au fost achitați, motiv pentru care fabrica a ajuns în colaps. În prezent, cei 40 de angajați ai întreprinderii sunt îngrijorați de viitorul lor și al familiilor, dar și de soarta fabricii în care au muncit cu suflet ani la rând.

Problemele la fabrică s-au acumulat încă din anii precedenți, iar suma datoriilor față de salariați în prezent este în jur de un milion de lei. În total, datoriile acumulate pentru lapte față de furnizori sunt de aproximativ două milioane șapte sute de mii de lei.

Fabrica de Braânzeturi din Cahul este întreprindere cu capital majoritar de Stat, iar peste 80 la sută din acțiuni îi revin Consiliului Raional Cahul. Aceasta este printre puținele întreprinderi de stat subordonate Consiliului Raional, care nu au fost privatizate, activează în continuare și este rentabilă.

În luna octombrie, anul trecut, fabrica și-a stopat activitatea, pentru o lună, din cauza insuficienței de lapte, disponibil doar în cantități de 400 de litri pe zi, în loc de cele 3000 de litri necesari, zilnic, pentru procesare. Din cauza datoriilor mari față de mai mulți furnizori de lapte a fost stopată și livrarea produsului.

Potrivit directorului fabricii, Nicoale Olteanu, datoriile de peste cinci milioane de lei față de furnizori și salariați, existau încă până la venirea sa în această funcție. Între timp, Olteanu spune că a apelat la conducerea Consiliului Raional care deține peste 80 la sută din acțiuni, ca să intervină în acest caz.

Ulterior, s-a reușit achitarea impozitelor, o parte din bani pentru furnizori și a salariilor, însă toate acestea – în tranșe și pe secții separat. În prezent, soluția ar fi un parteneriat public-privat sau o investiție, pentru a moderniza tehnologiile și utilajele din fabrică.

Am încercat să aflăm de la vicepreședintele raionului Cahul, din ce motive s-a ajuns la asemenea datorii și care ar fi soluția, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Acum, singura fabrica de brânzeturi din Cahul are 40 de angajați, datorii salariale de un milion de lei și alte peste două milioane de lei – datorii față de furnizorii de lapte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram