/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Un număr-record de mașini au fost importate în R. Moldova, în primele două luni ale acestui an

missing
13 martie 2021, ora 07:58

Un număr-record de mașini au fost importate, în Moldova, în primele două luni ale acestui an. Astfel, de la începutul anului, moldovenii au adus în țară peste 5600 de automobile, lucru care nu s-a mai mai întâmplat niciodată până acum. Acest fenomen ar fi fost cauzat de așa-zisa „cerere amânată”, adică oamenii oricum aveau de gând să-și cumpere câte un automobil, însă au tot amânat acest lucru, deoarece hotarele erau închise din cauza pandemiei. Așa se face că, în prezent, la un km de drum de la noi, media de mașini atribuită este de 2 ori mai mare decât media globală. În total, în Republica Moldova, sunt înregistrate peste 680 de mii de autoturisme.

Mașini de tot felul au fost aduse, în țara noastră, de-a lungul timpului, așa că numărul lor a depășit demult cifra de un milion. Totodată, numărul autoturismelor înregistrate este de aproximativ 680 de mii. Așa se face că, astăzi, ritmul de creștere a numărului de mașini importate este cel mai mare din Europa. Chiar dacă taxa de devamare este destul de mare, totuși, oamenii spun că preferă să cumpere mașini la mâna a doua, de peste hotare, deoarece calitatea acestora este mai bună, decât cea a automobilelor care se vând în piețele auto din țară.

Și cei din saloanele auto ne-au confirmat că, în acest an, s-au adus mai multe mașini în țară, iar asta se datorează faptului că au apărut noi modele și, respectiv, le-au adus și expus în saloane. La capitolul vânzări, însă, în acest salon auto nu este nicio diferență în comparație cu primele două luni ale anului trecut.

Am mers și la o piață auto să vedem, totuși, dacă mașinile de pe piața internă se cumpără sau nu. Acolo, am găsit câțiva oameni, dar care erau mai mult… cu uitatul.

Experții economici explică această creștere a numărului de mașini importante prin așa numitul termen de „cerere amânată”.

Potrivit experților, acum pot să procure mașini de peste hotare mai mulți moldoveni, deoarece veniturile au crescut. Conform datelor oferite de BNM, în ultimii cinci ani, venitul anual salarial al cetățenilor ajunge la 5000 de euro. Prin urmare, timpul în care oamenii își fac economii pentru a procura un automobil s-a scurtat. Datele statistice mai arată că, și în primele 2 luni ale anului precedent, s-au importat multe mașini, mai exact peste 5500, în timp ce, în anul 2019, în primele 2 luni s-au adus în țară în jur de 4000 de autoturisme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram