/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO LIVE/ Scriitorul Nicolae Dabija, condus pe ultimul drum

15 martie 2021, ora 11:51

Astăzi, 15 martie, scriitorul Nicolae Dabija este condus pe ultimul drum. Sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a fost dus duminică, 14 martie, în Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, iar astăzi este declarată zi de doliu național în întreaga țară. Nicolae Dabija va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din strada Armenească. 

Nicolae Dabija s-a stins din viață pe 12 martie. Scriitorul a fost internat luni, 9 martie, în Spitalul de Urgență, fiind infectat cu virusul COVID-19. Acesta avea 72 de ani. Originar din localitatea Codreni, raionul Cimișlia, a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, din 2012.

În calitate de redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova.

Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

Foto: tv8.md

Foto: tv8.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram