Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

Zi de doliu național în toată țara. Scriitorul Nicolae Dabija, petrecut astăzi pe ultimul drum

15 martie 2021, ora 08:00

Zi de doliu național în întreaga țară. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de  15 martie, când au loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată zi de doliu național. Nicolae Dabija va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Central din strada Armenească. 

Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decretul semnat de șefa statului.

În conformitate cu decretul prezidențial, astăzi în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12: 00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Regretatul scriitor s-a născut pe 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

Mai bine de trei decenii, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, unde au publicat majoritatea autorilor din R. Moldova, constituind totodată o rampă de lansare pentru tinerii scriitori.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001) și a contribuit la promulgarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, precum și a altor legi cu caracter istoric: adoptarea Drapelului de Stat, a Stemei de Stat și a Imnului de Stat al Republicii Moldova.

Nicolae Dabija a fost președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România.

În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea” (care a dat numele generației sale), urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. A publicat de-a lungul vieții peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. A tradus autori din literatura universală și a valorificat poeți din literatura română veche.

Ca poet Nicolae Dabija a fost distins cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea

În ultimii ani, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009), ajuns la cea de-a opta ediție, a avut peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească. Romanul a obținut numeroase premii, s-a studiat în școli la nivel național, iar în Franța a obținut prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition”.

Peste trei decenii, editorialele sale din „Literatura și arta”, adunate în excepționale volume de publicistică („Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, „Icoană spartă Basarabia”, „La est și vest”) au apărat cele mai importante valori ale românilor basarabeni: conștiința de neam și istorie, limba română, credința.

În 2020 și 2021, Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova l-a înaintat pe scriitorul Nicolae Dabija la Premiul Nobel pentru literatură.
Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram