/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Investigație RISE: Proprietățile din Marea Britanie a Marianei Durleșteanu, ex-candidatei la funcția de premieră înainată de PSRM

missing
16 martie 2021, ora 23:14

Mariana Durleșteanu, candidata în retragere a coaliției majoritare Dodon-Șor pentru funcția de prim-ministru, deține două apartamente în Londra, Marea Britanie, acolo unde, anterior, a fost ambasadoare. Primul – l-a procurat în 2012 printr-o firmă din Moldova, iar al doilea – în 2018. Ambele imobile se află la 8 km de Ambasada Moldovei la Londra și nu departe de Aeroportul Heathrow. Despre aceasta au scris jurnaliștii de la RISE Moldova într-o investigație publicată astăzi.

screenshot-apartament-md

În această casă se află apartamentul procurat de firma Finsol SRL, transferat ulterior pe numele Marianei Durleșteanu. Captură: google.com/maps

Două candidate, ambele foste ministre de Finanțe
Numele Marianei Durleșteanu a revenit pe scena politică pe 11 februarie a.c. În acea zi, Natalia Gavriliță, candidată la funcția de prim-ministră – nominalizată de președinta Maia Sandu, a mers în Parlament pentru a-și prezenta programul de guvernare. În timp ce Gavriliță răspundea la întrebările deputaților, socialistul Igor Dodon a anunțat un alt candidat pentru funcția de prim-ministru, propus de formarea unei noi majorități parlamentare PSRM-Șor.

Igor Dodon: „Numele candidatului la funcția de prim-ministru pe care îl înaintăm oficial, astăzi, este Mariana Durleșteanu, fostă ambasadoare a Moldovei la Londra și fostă ministră a Finanțelor în perioada 2008-2009”.

Acasă, la Regină
Mariana Durleșteanu a fost numită ambasadoare a Moldovei în Marea Britanie în noiembrie 2004. Peste câteva luni, pe 17 martie 2005, Durleșteanu a mers la Palatul Buckingham pentru a înmâna Reginei Elizabeth II, scrisorile de acreditare în calitate de ambasadoare. Deja în 2008, președintele Vladimir Voronin a rechemat-o de la Londra și a numit-o în funcția de ministră a Finanțelor.

158019327_5406404426068711_802408016976684667_o

Mariana Durleșteanu și Regina Elizabeth II. Foto: via Facebook/MarianaDurlesteanu

RISE Moldova a aflat că, în 2011, Mariana Durleșteanu creează la Chișinău compania Finsol SRL. Un an mai târziu, firma cumpără un apartament dintr-un bloc modern din vestul Londrei – în sectorul Hounslow (Isleworth), situat la mai puțin de 20 km de Palatul Buckingham, reședința administrativă a Reginei Elizabeth II.

Finsol SRL a plătit pentru apartament 249.950 lire sterline (în jur de 400.000 USD la cursul din ziua tranzacției).

Înregistrările cadastrale din Londra ne arată că, în 2014, Finsol SRL transferă dreptul de proprietate către Mariana Durleșteanu contra sumei de 157 de mii de lire sterline (puțin peste 260.000 USD la cursul din ziua tranzacției), adică mult mai puțin decât a plătit compania din Moldova în 2012.

Articolul intergal poate fi citit aici.

Amintim că, Mariana Durleșteanu a fost candidata propusă la funcția de prim-ministră de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și susținută de majoritatea parlamentară formalizată din 54 de deputați. Marți, 16 martie, Durleșteanu a anuțat că se retagre din viața publică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram