/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Aproape 400 de cadre didactice din țară sunt infectate cu Covid-19

missing
16 martie 2021, ora 23:30

Revenirea de astăzi la ore, cu prezență fizică, a unor categorii de elevii bagă spaimă în unii profesori, care spun că nu se simt protejați la locurile de muncă. Aceștia ne-au povestit că au fost cazuri în care ca pedagogii s-au infectat de la copii. Însă, dacă elevii, deseori, sunt asimptomatici ori au simptome ușoare, pentru majoritatea profesorilor, virusul este o adevărată amenințare, mai ales că o bună parte dintre ei sunt aproape de vârsta de pensionare sau chiar pensionari. 

Doamna Eleonora povestește că, în vacanța prelungită de primăvară, a primit testul pozitiv la noul tip de coronavirus. Profesoara este sigură că s-a infectat de la elevi, întrucât a avut cazuri de îmbolnăvire în clasa de care este responsabilă.

Astăzi a fost prima zi de muncă a profesoarei de după boală, zi care a coincis și cu revenirea copiilor în sălile de clasă, ceea ce este un nou risc. Deși a avut o formă ușoară a bolii, consecințele oricum se fac simțite, spune doamna Eleonora.

Și alți profesori povestesc că, deseori, sunt supurși riscului de a se contamina, mai ales că unii elevi continuă să meargă la școală chiar dacă au simptome de boală. Restricțiile mai dure, ar fi o soluție, spun profesorii.

De exemplu, doar în liceul Mihai Viteazul, unde activează profesorii cu care am discutat, 25 de cadre didactice s-au infectat de la începutul pandemiei. Opt dintre ei au fost în stare gravă și s-au internat în spital.

Și șeful Departamentului de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, unde sunt tratați pacienții infectați cu Covid-19, spune că toți cei care au contact direct cu elevii sunt supuși riscului.

Anterior, Federația Sindicală care apară drepturile angajaților din domeniul educației, a solicitat autorităților să le acorde cadrelor didactice o indemnizație în cazul infectării cu Covid-19, sau cel puțin o sumă de 3000 de lei pentru procurarea materialelor de protecție. Propunerea lor nu a fost, însă, auzită de autorități.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației: „Din păcate, răspunsul Ministerului Finanțelor a fost unul declarativ. S-a făcut trimitere la lipsa de bani, că lucrătorii medicali nu fac parte din categoria celora ce li se acordă indemnizația”.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în prezent, învățământul general, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 346, iar numărul cadrelor didactice infectate se ridică la 392 de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram