/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ O companie afiliată lui Ilan Șor a instalat camere video în sediile Judecătoriei Chișinău și va păzi clădirile

16 martie 2021, ora 11:20

O companie a fostului șef al pazei lui Ilan Șor, Igor Bodorin asigură astăzi securitatea celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău. Aceeași firmă a câștigat la finele anului trecut un contract pentru instalarea camerelor de supraveghere pe coridoarele instanțelor de judecată. Magistrații din sediile din Chișinău se simt îngrijorați că ar putea fi filați de firma de pază a principalului figurant în dosarul furtului miliardului. Amintim că mai multe dosare penale care îl vizează pe Ilan Șor se mai află pe masa procurorilor și ar putea fi transmise curând în judecată.

Licitația pentru selectarea companiei care va asigura serviciile de pază a celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău a fost desfășurată în decembrie 2020. La tender au participat trei concurenți: IS Servicii Pază MAI, Detașamentul de Pază Paramilitară și firma „Thor Security Group”. Primele două companii sunt fondate de stat, iar ultima aparține soților Liliana și Igor Bodorin.

„Klassica Force” a asigurat paza celor trei bănci implicate în furtul miliardului: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și paza de corp a lui Ilan Șor. Într-o investigație recentă, Cutia Neagră a arătat cum compania de pază „Klassica Force” a fost implicată în dispariția a 12 dosare de creditare a cinci companii apropiate lui Ilan Șor în noaptea în care s-a încheiat furtul prin credite neperformante de la cele trei bănci. Mașina „Klassica Force” în care se aflau contractele de împrumut ale firmelor lui Șor, în valoare de 350 de milioane de lei, a ars pe un câmp din Ialoveni. Șoferul care se afla la volanul mașinii, Andrei Tofan, despre care timp de cinci ani s-a crezut că s-ar fi sinucis, este viu și nevătămat, administrează o afacere care câștigă licitații organizate de Primăria Chișinău și, cel mai curios, este nepot al lui Igor Bodorin, susțin sursele noastre din cadrul Procuraturii.

Dosarul pornit încă în 2014 pe faptul incendierii mașinii de încasatori zace și acum în birourile Procuraturii Anticorupție. Între timp, „Klassica Force” a intrat în proces de insolvabilitate și și-a sistat activitatea, iar Bodorin a preluat administrarea firmei „Thor Security Group”.

Trei oferte la licitație

Chiar dacă „Thor Security Group” nu a propus cel mai mic preț pentru serviciile de pază, comisia de licitație de la Judecătoria Chișinău a decis să desemneze câștigătoare anume oferta acestei companii. „Thor Security Group” a propus prestarea serviciilor contra sumei de 1 373 520 lei, fără TVA, cu 16 mii de lei mai mult decât Departamentul de Pază Paramilitară.

Comisia de licitație a decis însă să descalifice ofertantul de stat pe motiv că acesta nu corespunde cerințelor tehnice sau profesionale. Mai exact, compania de stat a fost descalificată pentru că serviciile de pază tehnică, adică butonul de alarmă, urmau să fie prestate printr-o altă firmă contractată de Detașamentul de Pază Paramilitară, iar ultima asigura un timp de reacție cu un minut mai mult decât firma lui Bodorin. Întreprinderea de stat a contestat decizia prin care a fost descalificată din concurs, dar cererea sa de contestație a fost respinsă.

Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a declarat pentru „Cutia Neagră” că au fost analizate amănunțit toate actele prezentate la licitație de ofertanți, dar nu este obligația comisiei să verifice trecutul directorului firmei private de pază și legăturile acestuia cu alte companii.

RADU ȚURCANU, președinte Judecătoria Chișinău: „Comisia de concurs a analizat toată informația ce ține de caietul de sarcini, oferta care a fost prezentată, autorizațiile de funcționare, extrasele de la registru, informația despre operatorul economic, certificatul de calitate. Toți trei agenți economici au fost verificați. 

– Comisia de concurs a căutat informații despre această agenție de pază particulară, ce-i cu ea, cine o reprezintă? Ați văzut această legătură cu dl Ilan Șor?

– „Klassica Force” sau alte companii despre care spuneți dvs precum că ar sta în spatele lui nu am verificat. Comisia verifică doar acele companii care participă la licitații și toate actele care stau la baza activității de constituire și alte informații eliberate de autoritățile din R. Moldova. Ea de acestea se conduce”.

Contract separat pentru instalarea camerelor de supraveghere

Cel mai interesant urmează însă după desemnarea câștigătorului licitației. Chiar dacă Judecătoria Chișinău a anunțat concurs pentru asigurarea pazei fizice, asigurarea regimului de trecere cu permis , controlul bunurilor primite și expediate pe teritoriul instanțelor de judecată și deservirea butonului de alarmă în regim non-stop, „Thor Security Group” s-a apucat de instalat și camere de supraveghere pe coridoarele instanțelor de judecată.

„Deocamdată, camere de supraveghere video au fost instalate doar la două sedii ale Judecătoriei Chișinău din cele cinci: la sediul Judecătoriei sectorului Râșcani și aici, la Judecătoria Buiucani. Utilajul a fost instalat de aceeași agenție de pază „Thor Security”, care a semnat un contract separat cu Judecătoria Chișinău în valoare de 135 de mii de lei”.

Contabila-șefă a Judecătoriei Chișinău, Victoria Plăcintă, ne-a explicat că instalarea camerelor de supraveghere s-a făcut printr-un alt contract câștigat de firma lui Bodorin într-o altă licitație desfășurată în aceeași perioadă, dar pentru că valoarea serviciului este mică, procesul de achiziții nu a fost făcut public.

VICTORIA PLĂCINTĂ, contabilă-șefă Judecătoria Chișinău: „Așa s-a constat la o ședință a achizițiilor, a grupului de lucru, că este necesar pentru eficacitate mai bună. Vedeți că acum e intrare, mai multe judecătorii, vedeți că la noi ele sunt specializate și aduc diferiți condamnați și pentru securitatea clădirilor s-a luat decizia să fie instalate videocamere

– Și asta ce valoare a avut?

– Instalarea camerelor? 136.000, îmi pare că.

– Și ați negociat direct cu firma aceasta?

– Nu, s-au luat în decizie trei oferte și firma dată ne-a prezentat unele dintre cele mai mici prețuri”.

Președintele Judecătoriei Chișinău dă asigurări că agenția de pază privată nu va avea acces la arhiva imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere.

RADU ȚURCANU, președinte Judecătoria Chișinău: „Aceste camere sunt la balanța Judecătoriei Chișinău și sunt în gestiunea Judecătoriei Chișinău, respectiv informația se stochează pe serverul instanței…Persoanele de serviciu, vorbesc de paznicii care fac non-stop, 24 de ore, doar vizualizează pe monitor secvențele video, cine a venit, barieră și așa mai departe, dar stocarea, arhivarea informației este proprietatea exclusivă a judecătoriei”. 

De ce totuși este nevoie de camere video în incinta judecătoriilor? Radu Țurcanu spune că vicepreședinții de instanțe sunt cei care i-au cerut instalarea camerelor pentru securitate.

RADU ȚURCANU, președinte Judecătoria Chișinău: „Pentru că avem diferite situații dificile care ne pun în gardă în partea ce ține de accesul persoanelor neautorizate în cadrul instanțelor. La Buiucani am avut un incident cu alarmă cu bombă. Având aceste camere puse, noi am putut depista ce persoane suspecte au intrat. Asta ușurează munca și a organelor de urmărire penală în cazul în care au solicitat aceste secvențe video”.

Sisteme de supraveghere video există de mai mulți ani și la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție. La apel, deservirea camerelor de supraveghere este asigurată în acest an de compania „Saturn Grup”.

Cum a ajuns Bodorin proprietar al „Thor Security Group” 

„Thor Security Group” a fost fondată în 2014 de un oarecare Octavian Rusu. Doi ani și jumătate mai târziu, pentru doar două luni de zile, firma își schimbă adresa juridică în clădirea hotelului Cosmos, care aparține lui Ilan Șor și unde își aveau adresa juridică mai multe companii afiliate controversatului politician, inclusiv „Klassica Force”. Încă peste un an după asta, în 2018, în calitate de administrator al firmei ajunge Igor Bodorin și abia în septembrie 2019, fostul șef al pazei lui Șor preia cu totul compania.

Contractele semnate de firma de pază arată că aceasta era apropiată de interesele lui Șor încă de la început. În 2015, imediat după fondare, „Thor Security Group” a câștigat licitația pentru asigurarea pazei Primăriei Orhei, iar de atunci, primăria condusă de reprezentanții Partidului Șor a reînoit an de an contractele de pază cu această firmă. La serviciile companiei de pază au apelat și alte instituții din subordinea Primăriei Orhei.

La sfârşitul anului 2015, un angajat al companiei „Thor Security Group” a blocat accesul unui jurnalist de la Radio Orhei la şedinţa Consiliului Orăşenesc, iar ulterior agenții de pază ai companiei au îngrădit de mai multe ori accesul în primărie jurnaliștilor de la Jurnal TV. Până la „Thor Security”, Primăria Orhei era păzită de „Klassica Force”.

Pe lângă sediul Primăriei Orhei, „Thor Security Group” asigură paza mai multor companii din holdingul lui Șor:  Dufremol, Aeroport, AIR Moldova, Klassica Asigurări, Aerofood, a posturilor de televiziune ale lui Șor, și chiar a Fundației Pentru Orhei. În documentele prezentate la licitația organizată de Judecătoria Chișinău, firma a indicat însă alți clienți pe care îi are: rețeaua de magazine „Metro”, băncile „Victoriabank” și „Fincombank”.

 

Potrivit site-ului „Thor Security Group”, firma prestează și servicii de încasare, iar mașinile din dotare sunt de marca „Chevrolet”, exact ca cele ale „Klassica Force”. Tot pe site-ul companiei am găsit poze cu agenți de pază în sediul Băncii de Economii.

În 2018, un încasator al „Thor Security Group” a împușcat din Makarov în sediul Inspectoratului de Poliție din Orhei. Atunci s-a aflat că firma de pază își păstrează armele în incinta Inspectoratului de Poliție.

Licitații selecte 

Curioase sunt nu doar contractele încheiate de „Thor Security Group” cu firme din holdingul Șor, bănci comerciale și instanțele de judecată, dar și alte licitații publice la care compania a participat în speranța să obțină dreptul de a păzi instituții de stat. Compania generalului Igor Bodorin este selectivă la alegerea licitațiilor publice la care să participe.

Cutia Neagră a analizat toate tenderele publice de la sfârșitul anului 2020 pentru servicii de pază organizate de instituții de stat și a descoperit că „Thor Security Group” a mai câștigat câteva pentru asigurarea pazei oficiilor Agenției Servicii Publice din Orhei, a Agenției Rezerve Materiale, a căminelor studențești ale Universității de Medicină. Compania a depus actele pentru prestarea serviciilor de pază Comisiei Naționale a Pieței Financiare, tuturor oficiilor din Chișinău ale Agenției Servicii Publice, companiei Teleradio Moldova, Serviciului 112, dar nu a fost selectată.

În afară de Igor Bodorin, în cadrul companiei mai activează câțiva foști șefi din organele de forță din Moldova. Spre exemplu, vicedirector al companiei este Iurie Cozma, fost viceministru al Afacerilor Interne și comandant al Trupelor de Carabinieri.  În 2006, Cozma a fost demis din funcție, la inițiativa lui Vladimir Voronin, urmare a unui scandal legat de procurarea conservelor expirate pentru trupele de carabinieri. Tot în cadrul companiei de pază activează și fostul viceministru de Interne Andrei Pogurschi, ajuns în funcție la scurt timp după demisia lui Cozma. Pogurschi și-a dat demisia după ce în fruntea Ministerului de Interne a fost numit Gheorghe Papuc.

În 2014, în serviciul lui Ilan Șor se aflau cinci generali din organele de drept moldovenești. Fostul director al SPPS Igor Bodorin, administra firma de pază a lui Șor, fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc a fost numit vicepreședinte al Băncii Sociale, fostul șef al SIS Ion Ursu era președinte al Consiliului de administrare al Băncii de Economii, ex-vicedirectorul SIS Simion Rusu era șef al securității interne a Băncii Sociale, iar fostul șef al Serviciului Vamal, generalul Viorel Melnic, deținea funcția de președinte al Consiliului de administrare al Unibank. Toți ei au condus cele trei bănci în perioada în care ele au fost furate.

Am mers la sediul „Thor Security Group” pentru a discuta cu Igor Bodorin, dar nu l-am găsit acolo. Un angajat al companiei ne-a spus că-i va transmite că îl căutăm și vom fi contactați.  Mai târziu, ne-a sunat vicedirectorul firmei, dar a fost scurt în declarații.

IURIE COZMA, vicedirector „Thor Security Grup”: Toată informația este pe platforma de achiziții, oficială. Este Judecătoria municipiului Chișinău care ne-a scris scrisoare oficială că am câștigat tenderul. Care e problema?…Eu fără director nu vă dau nicio informație. Când o să vină dumnealui, atunci poftim

– Speram cu dl Bodorin să vorbim.

– Dumnealui este în concediu. Când o să vină atunci”.

Oamenii lui Șor au filat procurorii 

În noiembrie 2020, procurorii de la PCCOCS au reținut patru foști angajați ai organelor de drept, bănuiți că ar fi filat doi procurori anticorupție care investighează furtul miliardului. Ulterior, Cutia Neagră a aflat că filajul a fost făcut la comanda lui Ilan Șor. Cei reținuți erau trei foști șefi de la Penitenciarul 13, și un fost șef al Penitenciarului Pruncu. Alți doi bănuiți au reușit să fugă din țară. Este vorba despre Veaceslav Ceban, fost viceministru de interne și fost șef al Departamentului Instituții Penitenciare, și Petru Bâtcă, fost adjunct la Departamentul Instituții Penitenciare. La patru luni de la reținere, șeful PCCOCS, Ion Caracuian, susține că dosarul se mai află pe masa procurorilor care așteptă expertiza convorbirilor telefonice dintre bănuiți.

ION CARACUIAN, procuror-șef ȘEF PCCOCS: „Dosarul mai este în faza de urmărire penală pentru că expertul care urmează să se expune pe ceea ce conțin telefoanele, au mai rămas trei telefoane pe care trebuie să descifrate experții, și atunci ar putea fi pusă întrebarea de terminare a urmăririi penale”.

Caracuian nu știe dacă cei reținuți de procurori au vreo legătură cu Thor Security Group, precizând că foștii oameni ai legii au fost contractați direct de Șor pentru serviciile de filaj. Cât despre cei doi care au reușit să fugă din Moldova, procurorul afirmă că ei au fost dați în căutare internațională.

Proiectul Guvernului Sandu, retras din Parlament

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat, dar Parlamentul a modificat legea. Firmele private au obţinut dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei și depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive periculoase. Urmare a acestor modificări la lege, mai multe instituții de stat importante au semnat contracte de pază și supraveghere video a clădirilor cu firma de pază a lui Vlad Plahotniuc – Argus-S SRL. Compania a câștigat licitații de milioane pentru paza sediilor Agenției Servicii Publice, Inspectoratului Fiscal, Poștei Moldovei, Moldtelecom sau Moldova Gaz.

În septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a aprobat un alt proiect, potrivit căruia mai multe instituții de stat strategice, printre care și judecătoriile, urmau să treacă exclusiv sub paza Ministerului de Interne și instituțiilor subordonate acestuia. Noile prevederi trebuiau să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020.

MAIA SANDU, fostă prim-ministră: „Este un proiect de lege care o să ne ajute să mai dezmembrăm o schemă de corupție folosită de regimul oligarhic, pentru că foarte multe din instituțiile statului erau păzite, cu ghilimelele de rigoare, de firmele lui Plahotniuc. Aceste contracte erau atribuite într-un mod foarte dubios și despre modul în care erau păzite am putut să vedem pe pielea proprie”.

Peste trei luni, pe 17 decembrie 2019, Guvernul socialiștilor, condus de Ion Chicu, a criticat inițiativa și a cerut retragerea proiectului din Parlament.

ION CHICU, ex-premier: „A fost un proiect care îngrădea accesul companiilor private la serviciile de pază. Considerăm că acest proiect nu se încadrează în politica Guvernului actual de liberalizare a activităților economice și propun să susținem inițiativa Ministerului de Interne de a-l retrage din Parlament. Mulțumesc. Aprobat”

Compania de pază a lui Plahotniuc nu mai activează

După ce Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, compania de pază „Argus” practic nu a activat. Aceasta nu a mai participat la nicio licitație anunțată de stat, iar majoritatea instituțiilor pe care le-a păzit cândva au contractat serviciile pazei Ministerului de Interne.

„Argus” are adresa juridică într-o casă din sectorul Botanica al capitalei. Deși pe poartă mai stau și astăzi însemnele companiei, la sediu nu se vede nicio mișcare. Nici la telefoane nu răspunde nimeni, iar un fost angajat ne-a spus că firma nu mai activează. Potrivit documentelor consultate de Cutia Neagră, imobilul este din 2017 în proprietatea lui Serghei Plahotniuc, fratele lui Vladimir Plahotniuc, iar anterior fusese înregistrat la Cadastru pe compania „Finpar Invest”, care de asemenea este afiliată fostului lider al PD.

În noiembrie 2020, Procuratura Anticorupție anunța că a pus sechestru pe 11 milioane de lei care se aflau în conturile companiei „Argus” de la „Victoriabank”. Banii urmau să fie transferați în Turcia pe un cont deschis de firma „OTIV PRIME SERVICES” legată de Plahotniuc, despre care se știa deja că s-ar afla în Turcia. Tranzacția a fost blocată, iar banii companiei „Argus” stau și astăzi sub sechestru, au confirmat procurorii pentru Cutia Neagră.

ALEXANDRU CERNEI, procuror anticorupție: „Eu vă confirm că la moment este în vigoare sechestrul respectiv. Sechestrul este aplicat prin hotărârea instanței de judecată și se menține până la perioada când dispare necesitatea, până nu este o altă hotărâre sau nu este anulată în apel hotărârea dată. La moment părțile nu au contestat și hotărârea este în vigoare”.

După difuzarea emisiunii  „Cutia Neagră”, agenția de pază „Thor Security Group” a emis un comunicat de presă în care a negat faptul că ar avea vreo legătură cu Ilan Șor:

„Asocierea  companiei cu Ilan Șor constituie un fals absolut. Dl Ilan Șor nu are nici o legătură cu compania noastră, nu este fondator și nu este (nu a fost) membru al blocului administrativ. Compania s-a dezvoltat din sursele financiare ale Lilianei și Igor Bodorin și datorită profesionalismului membrilor echipei”.

Referitor la instalarea camerelor de supraveghere video, „Thor Security Group” afirmă că acestea au fost montate în locurile indicate de conducătorii Judecătoriei Chișinău, iar toată informația se stochează și arhivează pe serverele Judecătoriei, așa cum a precizat pentru Cutia Neagră și președintele Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu.

„Gardienii care prestează servicii de pază fizică în sediile Judecătorie Chișinău au doar posibilitatea de a monitoriza respectarea ordinei publice vizionând camerele amplasate la intrarea în cladire, holuri și coridoare și nicidecum camerele video amplasate în salile unde se desfășoară sedințele judecătorești”, au adăugat reprezentanții firmei.

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram