/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministerul Sănătății, despre persoana care a murit la o zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19: „Cauza decesului - insuficiență cardiovasculară”

missing
18 martie 2021, ora 16:39

Ministerul Sănătății vine cu mai multe detalii despre cazul unei persoane care a decedat la o zi după vaccinare împotriva noului virus COVID-19 și precizează că o analiză preliminară arată că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat.

„În urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, persoana a fost invitată pentru vaccinare. Astfel, persoana a fost vaccinată la data de 16 martie curent, în incinta CS Hîncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503). Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale. Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate”, a explicat Ministerul Sănătății.

Ulterior, ieri, 17 martie, în jurul orei 22:00 a fost solicitată o ambulanță de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară.

„După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul – „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național. Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, spun medicii.

„Centrul de medicină legală Hîncești a stabilit, în urma autopsiei, cauza directă a decesului – insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică. În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic”, se arată într-un comunicat.

Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

Ministerul Sănătății precizează că într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt zece doze de vaccin. Celelalte nouă persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare.

Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare precizează că va continua analiza minuțioasă a acestui caz și va reveni cu rezultatele finale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram