/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Prețurile la carburanți ar putea fi din nou reglementate de ANRE. Un proiect de lege în acest sens, adoptat în prima lectură

missing
18 martie 2021, ora 12:03

Deputații au votat în prima lectură modificări la legea privind piața produselor petroliere, în cadrul ședinței Parlamentului de pe 18 martie curent. Astfel, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) i-ar putea revine dreptul de a reglementa stabilirea prețurilor la carburanți, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s.

Astfel, proiectul de lege prevede că:

– Prețul de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilește de către agenții economici în baza metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere elaborată și aprobată de către ANRE în conformitate cu legislația în vigoare și ținând cont de normele generale stipulate la anexa cestei legi.

– Supravegherea respectării de către importatorii și vânzătorii produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, a metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este efectuată de către ANRE.

În nota informativă a proiectului elaborat de către deputatul independent Alexandr Oleinic se spune că metodologia aplicată începând cu 1 ianuarie 2019, în baza căreia agenții economici sunt responsabili de stabilirea prețului, nu a devenit un mecanism eficient în reglementarea operativă a prețurilor la produsele petroliere.

Asemenea abordări vizavi de formarea prețurilor la produsele petroliere, prin utilizarea formulei stabilite de plafonare, sunt folosite în Slovenia, Slovacia, Belgia și alte state membre UE, Muntenegru, Macedonia de Nord – state în curs de aderare.

Proiectul conține o anexă în care este prezentată formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Acesta urmează a fi votat și în lectura a doua.

Menționăm că de la începutul lunii ianuarie curent stațiile PECO au majorat în lanț prețurile la carburanți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram