/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

„Refuzul Parlamentului de a o numi pe Viorica Puică la CSJ contravine legii”. 15 ONG-uri au lansat o declarație publică 

missing
18 martie 2021, ora 11:52

„Refuzul Parlamentului de a o numi pe magistrata Viorica Puică la Curtea Supremă de Justiție contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova”. Este mesajul unii grup de organizații ale societății civile, care au adresat o declarație publică prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puică la Curtea Supremă de Justiție. 

Cele 15 organizații semnatare, printre care Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, IDIS „Viitorul” și Promo-LEX, consideră că „refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției”.

Organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Supremă al Magistraturii să o propună repetat pe judecătoarea Viorica Puică pentru funcția de judecătoare a CSJ. „De asemenea, îndemnăm Parlamentul cu prima ocazie să modifice Constituția prin excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor pentru a spori independența judecătorilor”, se mai menționează în declarație.

Organizațiile semnatare:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Institutul de Politici Publice (IPP)
  3. Comunitatea “WatchDog.MD”
  4. IDIS “Viitorul”
  5. Centrul „Acces-info”
  6. RCTV Memoria
  7. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  8.  Asociația pentru Politică Externă (APE)
  9. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  10. Amnesty International Moldova (AIM)
  11. Fundația Soros Moldova (FSM)
  12. CPR Moldova
  13.  Promo-LEX
  14.  Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT
  15. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)

Modul în care deputații au examinat subiectul privind promovarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție a fost criticat și doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care la fel au lansat o declarație. Este vorba de Dorel Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, și Nina Cernat, magistrată la Curtea de Apel Chișinău.

Și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat, în mod public, îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și „ignorarea autorității organului de autoadministrare judecătorească, în exercițiul atribuțiilor ce îi revin”.

Vineri, 12 martie, la ședința Legislativului a fost examinat subiectul privind promovarea unor judecători la CSJ. Atunci, a fost votată conducerea Curții Supreme de Justiției, însă unii candidați la funcția de judecători au fost respinși. Potrivit deciziei, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de patru ani. Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de patru ani.

În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, deputații au respins candidaturile judecătorilor Anatolie Minciună și Nicolae Șova. A fost respinsă și candidatura magistratei Viorica Puică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram