/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Anenii Noi, sub un val de Covid după ce raionul s-a clasat pe locul trei după numărul de infectări

missing
18 martie 2021, ora 20:16

Deși oficial nu este sub cod roșu, ieri, raionul Anenii Noi s-a plasat pe locul trei din țară, după Chișinău și stânga Nistrului, după numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19. Acest lucru îi pune la grea încercare pe medicii din spitalul raional. Mai multe secții au fost reprofilate și au fost aduse paturi noi, însă locuri oricum nu sunt suficiente. Întrucât au ajuns să interneze câte doi bolnavi pe un singur loc, angajații au amenajat paturi și pe coridoare.

Între timp, în centrul orașului, oamenii astăzi și-au căutat de treabă ca într-o zi obișnuită: au stat în rând la poștă și s-au îmbulzit la piață. Unii chiar au încercat să convingă echipa de filmare că măștile nu mai trebuie purtate și că virusul nu există.

În timp ce, afară, oamenii înghețau de frig și refuzau să poarte măști, în interiorul spitalului raional din Anenii Noi era mai fierbine ca niciodată. Vicedirectoarea ne-a povestit, cu regret, că pe zi ce trece, întocmește tot mai multe rapoarte de deces, provocate de Covid-19, iar victimele devin tot mai tinere.

Acum, la 134 de paturi, în spital sunt internați 150 de pacienți, iar cinci mai sunt în reanimare. Chiar ieri, din Chișinău, aici au fost aduși încă opt bolnavi, cărora cu greu le-au fost găsite locuri. Tot aici, l-am întâlnit și pe Anton, care a venit să se intereseze de starea părinților săi, ambii find internați în spital cu testul pozitiv.

Acesta ne-a povstit că părinții singuri își căutau locuri în spital, întrucât medicii de la Centrul de Sănătate nu reușeau să o facă. Din când în când, aceștia îi povestesc la telefon situația de pe interior și cum sunt internați pacienții chiar pe holuri, lucru confirmat și de angajați.

Medicii povestesc că, pe lângă faptul că sunt multe, cazurile devin din ce în ce mai grave. De asemenea, se atestă și deficit de oxigen, dar și de ventilatoare. Între timp, în centrul orașului, oamenii nu au ezitat să meargă la poștă, pentru a-și primi pensia sau pentru a achita facturile, chiar dacă sunt nevoiți să stea în rând.

Și la piață situația era ua ca în zilele obișnuite, ca în vremurile de până la pandemie. Foarte puțini oameni ne-au spus că se protejează de coronavirus. Iar vânzătorii își fac griji că, din această cauză, va fi închisă piața, mai ales că, în ultimul timp, tot mai des aud despre așa-zisul lockdown.

Doar porțile bisericii din oraș au fost, astăzi, închise, pentru siguranța enoriașilor. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, ieri, la nivel de țară, a fost înregistrat un număr-record de cazuri noi de infectare cu Covid, mai exact – 1916, dintre care 87 – în Anenii Noi. Localncii de aici nu prea cred, însă, că situația se agravează.

Am încercat să aflăm de la primăria și Consiliul raional ce măsuri au fost întreprinse, pentru a opri răspândirea virusului, dar nimeni din responsabili nu a ieșit la noi. Conform ultimei decizii a Comisiei de Sănătate Publică din raion, grădinițele și școlile își continuă activitatea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram