/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Ce spun rudele bărbatului din Hîncești, care a murit a doua zi după administrarea vaccinului împotriva COVID-19 

missing
19 martie 2021, ora 22:20

Rudele bărbatului din Hîncesti, care a decedat a doua zi după administrarea vaccinului AstraZeneca, nu vor sa creadă ca este vorba despre o coincidență și consideră că anume imunizarea i-ar fi agravat starea de sănătate. Aceștia susțin ca bărbatul ducea un mod de viata activ, era energic și mereu trecea comisia medicală fără probleme, întrucât activa în calitate de șofer pe un autobuz școlar. Între timp, medicii care au efectuat procedura de imunizare, spun ca vaccinul nu are nimic în comun cu moartea persoanei și ca ceilalți oameni care s-au vaccinat, din același flacon, se simt bine.

Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, a fost vaccinat la centrul de sănătate din Hîncești, împreună cu alți 20 de angajați de la direcția de educație din raion. Deși nu sunt în lista persoanelor incluse în prima etapă de imunizare contra Covid, aceștia au fost vaccinați după ce mai rămăseseră deschise câteva doze dintr-un flacon cu serul AstraZeneca. Vaccinul, potrivit recomandărilor, trebuie să fie folosit în decurs de 6 ore, în caz contrar poate fi considerat expirat. Respectiv, au fost invitați să se vaccineze angajații direcției educație.

Medicul afirmă că bărbatul se simțea bine când s-a prezentat la vaccinare. Atât el, cât și celelalte persoane care au primit serul în acea zi nu au prezentat reacții adverse.

Și Ministerul Sănătății a venit cu clarificări pe marginea acestui subiect. În comunicat de presă, difuzat ieri, se menționează că bărbatul suferea de hipertensiune, ceea ce a dus la agravarea stării de sănătate. Autoritatea neagă că decesul are legătură cu faptul că bărbatul a fost vaccinat.

Reacția Ministerului Sănătății: „În urma autopsiei, s-a constatat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat”.

Am discutat la acest subiect și cu șefa direcției educație din raion, care susține că a venit cu o solicitare către Agenția Națională de Sănătate Publică, pentru a permite și vaccinarea altor categorii de persoane.

VALENTINA TONU, ȘEFA DIRECȚIEI EDUCAȚIE, HÎNCEȘTI: „Păi, medicii nu prea au mers pe vaccinare și noi mergem pe următoarea categorie a persoanelor în risc.  Vedeți cum e la noi în țară: dacă te vaccinezi e rău, dacă nu te vaccinezi tot e rău”.

Totuși, rudele bărbatului care a decedat, sunt de părere că există o legătură directă între moartea acestuia și vaccinarea. Fina sa ne-a spus că bărbatul lucra ca șofer al unui autobuz școlar. În ziua în care a decedat, de dimineață a făcut de dimineață trei curse până în satul vecin, unde a dus copiii la lecții. Înainte de serviciu, a trecut controlul medical de rutină, dar abateri depistate nu au fost.

Apropiații săi mai spun că bărbatul a vrut să se vaccineze pentru că lucra cu elevii și nu a vrut să-i supună riscului. Însă, următoarea zi după vaccinare, a început să se simtă rău.

Cazul de deces va continua să fie examinat minuțios de către Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare, care va publica ulterior rezultatele finale ale anchetei. În țara noastră vaccinarea a început la începutul lunii martie, fiind utilizat vaccinul produs de compania AstraZeneca și donat Republicii Moldova de către România. Până la această oră, au fost vaccinate peste 18 mii 500 de persoane. Dintre acestea, peste 300 au avut reacții adverse ușoare și doar 8 – au suportat reacții moderate. Telefonat de TV8, procurorul șef ai raionului Hâncești a declarat că încă nu a fost inițiată o anchetă pe marginea acestui caz, fiind acum în așteptarea concluziilor specialiștilor din domeniul medical. Ieri, Agenția Europeanaă a medicamentului a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, după ce mai multe țări europene au suspendat administrarea serului, ca urmare a unor cazuri de formare a trombozelor printre unele persoane vaccinate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram