/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Afacere cu gust de pâine. O familie din Bardar și-a modernizat afacerea cu suportul UE

missing
21 martie 2021, ora 21:58

Afacere cu gust de pâine la Bardar. O familie din raionul Ialoveni a deschis o brutărie modernă în satul de baștină unde se coace pâine și plăcinte după rețete tradiționale. Familia a pus la bătaie o parte din banii câștigați peste hotare, iar Uniunea Europeană le-a dublat investiția. Asta a făcut ca produsele lor să iasă din localitate și să ajungă pe mesele consumatorilor din mai multe raioane ale țării.

La doar 20 de kilometri de capitală, în localitatea Bardar din raionul Ialoveni găsim una dintre cele mai moderne brutării. Primele pâini au ieșit din cuptor încă în anii 2000. În timp, familia Nistorică a aplicat la un grant prin programul PARE 1+1 și a pus la bătaie 10 mii de euro pentru a-și moderniza afacerea, iar Uniunea Europeană le-a dublat investiția. Din acești bani, familia a cumpărat utilaj modern care le permite să producă de patru ori mai mult decât până atunci.

Folosim și menținem rețetele naturale și ingrediente cât mai naturale. Avem maiaua proprie care dă gust și aromă produsului.

Odată cu modernizarea, antreprenorul și-a lărgit și gama de produse. Din 2019, la brutăria din Bardar se produc, pe lângă pâinea și cozonacii tradiționali plăcinte, croissante și turte pentru pizza. Acestea sunt congelate și vândute în rețelele de magazine sau benzinării.

Starea de urgență i-a luat pe nepregătite pe mulți antreprenori. Astfel că echipa de conducere a brutăriei a fost nevoită să găsească soluții pentru a-și salva afacerea.

Brutăria produce zilnic sute de colaci, până la 2000 de baghete, pâine cu maia, dar și aproximativ 5000 de plăcinte care, ulterior, sunt congelate. Toate acestea ies din mâine a 40 de angajați, toți locuitori din Bardar sau satele de alături.

Acum, antreprenorul spune că are planuri mari de viitor și vrea să se orienteze spre piața externă, pentru a le aduce pe mesele europenilor produsele sale.

De la lansarea programului PARE 1+1 au fost alocate peste 350 de milioane de lei, iar 640 de migranți au revenit acasă și s-au lansat în afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram