/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Energia electrică s-ar putea scumpi cu 25%

missing
22 martie 2021, ora 18:36

Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali va crește cu aproximativ 25%. Se întâmplă după ce autoritățile au ratat liberalizarea pieței energiei electrice, Republica Moldova rămânând dependentă de energia livrată din regiunea transnistreană. Potrivit surselor Bani.md, astăzi, 22 martie 2021, doi operatori de pe piață au semnat contractele de achiziție a energiei electrice. Este vorba despre operatorii Premier Energy și Moldelectrica. În condițiile lipsei unei concurențe pe piață, prețul pentru energia electrică livrat către companiile din Moldova crește de la 48,65 USD/MWh la 58 și, respectiv, 57 USD/MWh pentru fiecare dintre operatori.

Compania FEE-Nord a anunțat o licitație repetată, pentru a doua oară.

Creșterea de 19% prețului de achiziție a energiei electrice de către operatorii de pe piață va duce la o majorare a prețului final, pe care-l achită consumatorul, cu aproximativ 25%, estimează experții.

De fapt, operatorii de pe piață au lansat procedurile de licitație la începutul lunii februarie curent. Procedura de deschidere a ofertelor a avut loc pe 16 martie 2021. Procedura a fost prelungită cu o săptămână. Motivul – insuficiența numărului de oferte care au fost recepționate de operatorii SA RED Nord, FEE-Nord SA și IS Moldelectrica (care au primit doar o singură ofertă), ÎCS Premier Energy SRL și ÎCS Premier Energy Distribution (au primit două oferte).

La etapa inițială era nevoie de cel puțin trei oferte.

„Adaosul de preț” pus de regiunea separatistă
În condițiile actuale, cu un cadru legal departe de ceea ce înseamnă o piață liberalizată a energiei electrice, Republica Moldova în continuare achiziționează energia electrică din regiunea transnistreană, iar condițiile comerciale oricum sunt complicate. Deși subiectul diversificării surselor de achiziție a energiei electrice de către Moldova este element-cheie al promisiunilor electorale ani la rând, și actuala guvernare ratează acest exercițiu.

Anul energetic 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 va fi costisitor pentru populația Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram