/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Igor Dodon, despre decizia CC: „Transformă R. Moldova dintr-un stat parlamentar într-o țară prezidențială”

missing
22 martie 2021, ora 16:31

Liderul PSRM, Igor Dodon, a criticat decizia Curții Constituționale de astăzi, 22 martie, hotărâre prin care a fost declarat constituțional decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. 

„Curtea Constituțională a Republicii Moldova a formalizat astăzi practic o lovitură constituțională de stat, modificându-și propria decizie din 23 februarie, unde este indicat clar rolul decisiv al majorității parlamentare. Decizia de astăzi transformă Republica Moldova din republică parlamentară în una prezidențială, când decizia finală o are șeful statului și nu Legislativul. Spre regret, decizia de astăzi va avea efecte negative asupra jurisprudenței constituționale, dar și asupra cetățenilor”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor mai spune că mâine va convoca executivul PSRM, pentru a decide următorii pași.

„Mâine, vom convoca executivul PSRM pentru a stabili următorii pași. Totodată, poziția noastă rămâne neschimbată : cei care vor dizolva parlamentul și vor declanșa alegeri anticipate, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru pierderile omenești din cauza epidemiei, care sunt inevitabile”, a adăugat Dodon.

Curtea a fost sesizată de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, care au cerut declararea drept neconstituțional decretul privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Precizăm că astăzi, 22 martie, Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul șefei statului, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional. Decizia este irevocabilă.

Igor Grosu a fost desemnat la funcția de premier pe data de 16 martie curent. La două zile distanță, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară. De asemenea, aceștia și-au înaintat propriul candidat la funcția de premier. Este vorba de ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram