/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/LIVE/ CC urmează să pronunțe decizia privind constituționalitatea decretului Maiei Sandu

missing
22 martie 2021, ora 14:53

Update 14:52 // Curtea Constituțională urmează să pronunțe decizia privind constituționalitatea decretului șefei statului, Maia Sandu, privind numirea lui Igor Grosu la funcția de prim-minister. 

Update 12:21 // Magistrații Curții Constituționale au intrat în deliberări și urmează să decidă dacă decretul emis de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru este constituțional sau nu. Decizia urmează să fie pronunțată la ora 15:00. 

În timpul ședinței, deputatul PSRM Vlad Batrîncea la ședința CC a menționat că „noi am rămas uimiți când am văzut înaintarea domnului Igor Grosu. Acest candidat nu a fost consultat cu nicio fracțiune și grup parlamentar. Toate fracțiunile au participat la aceste consultări și sunt declarațiile notorii ale acestor fracțiuni care au adus la cunoștința opiniei publice despre rezultatele acestor consultări și nicio fracțiune, inclusiv fracțiunea PAS nu a anunțat că este candidatura domnului Grosu”.

De cealaltă parte, consiliera prezidențială în domeniul juridic Olesea Stamate a menționat că decretul este constituțional, iar sesizarea este nefondată. „Doar urmare a consultărilor cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru, asigurând cerințelor față de consultări, și doar urmare constatării a inexistenței unui candidat susținut de o majoritate parlamentară, președintele Republicii Moldova l-a înaintat pe domnul Igor Grosu la funcția de prim-ministru”, a declarat Olesea Stamati.

Sesizarea privind examinarea constituționalității decretului emis de șefa statului, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este astăzi pe agenda Curții Constituționale. Ședința urmează să înceapă la ora 10:00.

Curtea a fost sesizată de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, care au cerut ca decretul emis de către Maia Sandu să fie declarat neconstituțional.

Vineri, 19 martie curent, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului președintei Republicii Moldova din 16 martie curent privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Pe 16 martie curent, în urma consultărilor Maiei Sandu cu fracțiunile și grupurile parlamentare, președinta a anunțat că îl înaintează pe liderul interimar al PAS, Igor Grosu, la funcția de premier.

La două zile distanță, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară. De asemenea, aceștia și-au înaintat propriul candidat la funcția de premier. Este vorba de ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram