/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Radu Marian, despre ridicarea imunității celor doi deputați: „Într-o țară normală, la apariția unor astfel de acuzații, parlamentarii și-ar fi dat demisia”

missing
22 martie 2021, ora 10:59

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, susține că cei doi aleși ai poporului din grupul Șor, Denis Ulanov și Petru Jardan, care riscă să rămână fără imunitate, se țin de fotoliile de deputat. Ba mai mult, Marian consideră că într-o „țară normală, la apariția unor astfel de acuzații” aceștia ar fi trebuit singuri să renunțe la funcție.

„Avem o fracțiune în Parlament – ȘOR, care are 5 deputați (din 7 câți erau inițial) cărora li s-a retras sau riscă să le fie retrasă imunitatea. Acuzațiile care le sunt aduse acestor deputați sunt extrem de grave – implicare într-un grup de crimă organizată, implicare în Frauda Bancară, sau furt în proporții deosebit de mari a proprietății statului (Aeroportului). Într-o țară normală, la apariția unor astfel de acuzații din partea procurorului general, deputații și-ar fi dat demisia imediat. În Moldova însă, lucrurile se întâmplă pe dos. Nu numai că acești deputați se țin încă de fotolii, dar acest grup criminal din care fac parte s-a lărgit considerabil. După ce a câștigat (prin fraudă) 7 locuri în Parlament în 2019, ȘOR a mai racolat alți 10 (!) deputați transfugi, ajungând a doua cea mai mare fracțiune din Parlament după numărul de deputați”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Alesul poporului susține că atât deputașii socialiști care au creat o majoritate parlamentară cu grupul Șor, cât și deputații Șor „se țin disperat” de funcție și imunitate cu scopul de a-și proteja „schemele” infracționale din care ar face parte.

„Și mai grav de atât, Partidul Socialiștilor, care a câștigat cele mai multe mandate în 2019 și care se pretinde a fi un partid popular și național, a făcut o alianță oficială cu această grupare ȘOR. Este totuși o situația incredibilă. Vreau să ne oprim pentru un minut și să intrăm în esența gravității realității politice a acestui Parlament – un grup de crimă organizată controlează majoritatea parlamentară. Și toate astea se întâmplă doar pentru că acești deputați – socialiștii, Șor și toți ceilalți, vor să se țină disperat de fotoliile lor, de imunitatea lor, de schemele lor, știind că alegătorii abia așteaptă să-i măture din Parlament”, a explicat deputatul PAS.

Potrivit lui, în acest caz, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar trebui să voteze pentru retragerea imunității și să anunțe retragerea din majoritatea formalizată.

„Azi va fi o zi foarte importantă. În mod normal, PSRM-ul va trebui să voteze pentru retragerea imunității lui Ulanov și Jardan și să-și anunțe retragerea din această majoritate toxică. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci socialiștii se vor transforma din complici la capturarea statului de către Șor, în parte a acestui grup infam de crimă organizată”, a mai scris deputatul.

Vineri, 19 martie, procurorul general a venit la Parlament și a cerut să fie ridicată imunitate celor doi parlamentari. Ulterior, președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, a anunțat solicitarea lui Stoianoglo în plen.

Potrivit procuraturii, Ulanov este acuzat de implicare în frauda bancară, acesta fiind învinuit de „escrocherie” și „spălare de bani”, iar Jardan – de „abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor companiei de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, atunci când a fost concesionată.

Comisia juridică care s-a întrunit sâmbătă, 20 martie, propune Legislativului ridicarea imunității și încuviințarea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Astăzi, la ședina Parlamentului, subiectul privind ridicarea imunității va fi pe ordinea de zi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram