/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

„Decretul de înaintare a lui Gavrilița - fictiv”. Liderul PSRM spune de ce socialiștii s-au adresat iarăși la Curte

missing
24 martie 2021, ora 23:53

Primul decret prin care șefa statului, Maia Sandu, a înaintat-o pe ex-ministra Finanțelor Natalia Gavriliță la șefia Guvernului este fictiv, de această părere este liderul Partidului Socialiștilor (PSRM). Igor Dodon a spus că anume din acest motiv deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională (CCM) decretul. 

„Ne-am adresat la CCM pentru că reieșind din logica hotărârii din 22 martie, juriștii au ajuns la concluzia că primul decret de înaintare a Nataliei Gavriliță a fost fictiv. De ce, pentru că șefa statului a cerut Parlamentului să nu voteze acest candidat și acest decret nu a fost publicat în monitorul oficial”, a spus Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune NTV Moldova.

Amintim că sesizarea a fost depusă de către parlamentarii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. L-am contactat pe Vasile Bolea și l-am întrebat din ce motiv a fost depusă sesizarea, deputatul nu ne-a oferit un răspuns, făcând referire la ora târzie la care a fost contactat.

„Subliniem că prin emiterea decretului criticat, președintele Republicii Moldova a sfidat nu doar autoritatea Constituției, dar și a Curții Constituționale, care în jurisprudența sa recentă a decis că exercițiul învestirii Guvernului urmează să fie unul sincer și responsabil”, se arată în sesizare.

Menționăm că candidatura Nataliei Gavriliță nu a fost susținută de Parlament. După aceasta Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița, însă decretul a fost declarat neconstituțional.

Ulterior, deputații socialiști au înaintat-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, având susținerea parlamentarilor din Platforma „Pentru Moldova”, care include și Partidul „Șor”.

În urma ultimelor consultări pe care Maia Sandu le-a avut cu fracțiunile parlamentare, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura. Maia Sandu, în acest context, la înaintat pe Igor Grosu, care deja și-a prezentat echipa și programul de guvernare, iar pe 25 martie este așteptat în Parlament.

Amintim că Înalta Curte a declarat constituțional decretul de înaintare a lui Igor Grosu la șefia Guvernului, după ce socialiștii au înaintat o sesizare în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram