/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

După ce deputații PSRM și Pentru Moldova au părăsit plenul, Parlamentul a luat o pauză de o oră, din lipsă de cvorum

missing
25 martie 2021, ora 10:28

După ce deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Pentru Moldova au părăsit plenul, Parlamentul a luat o pauză de o oră din lipsă de cvorum. Despre aceasta a anunțat președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, motivând că primul subiect de pe ordinea de zi a fost epuizat. Este vorba despre proiectul privind învestirea Guvernului Grosu. Deputații se vor reuni la ora 11:30. 

Vedeți aici cum și-au motivat deputații decizia de a părăsi plenul: 

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea: „Nu credem că în mod serios cineva a examinat posibilitatea votării astăzi a acestui Guvern. În această situație, când președinta Maia Sandu nu a manifestat interes de a găsi soluții împreună cu Parlamentul, noi nu dorim să participăm la acest joc și fracțiunea PSRM va părăsi sala de plen și suntem gata după o pauză să revenim. Nu dorim să participăm la acest șou”.

Deputata Partidului Șor Marina Tauber: „Fracțiunea Partidului „Șor” și Platforma „Pentru Moldova” anunțăm că nu vrem să participăm în acest circ, în acest show de prost gust. Noi am înțeles că ceea ce se întâmplă astăzi nu este adevărat. Noi vom continua munca atunci când show-ul va termina”.

După ce se vor reuni în ședință, deputații urmează să examineze: 

– proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2021;
– proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și Legii salarizării;
– proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural;
– proiectul de lege pentru modificarea Legii viei și vinului;
– proiectul de lege privind unele măsuri în vederea amânării penalităților pentru întârzierea la plata impozitelor de către agenții economici în perioada stării de urgență și a stării de urgență în sănătate publică.

Pe 23 martie, candidatul la funcția de premier, Igor Grosu, a depus la Parlament programul guvernamental – „Moldova sănătoasă”. Totodată, Igor Grosu și-a prezentat echipa sa, care este compusă din următorii membri:

– Viorel Cibotaru, viceprim-ministru pentru Reintegrare;
– Natalia Gavrilița, ministrul Finanțelor, prim-viceprim-ministră;
– Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției;
– Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului;
– Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;
– Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării;
– Mihai Popșoi, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
– Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne;
– Andrei Spînu, ministrul Economiei și Infrastructurii;
– Anatolie Topală, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Pe 16 martie curent, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a fost desemnat la funcția de prim-ministru printr-un decret semnat de șefa statului, Maia Sandu.

Ulterior, patru deputați socialiști, Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, au atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională (CCM), cerând să fie declarat neconstituțional. Sesizarea socialiștilor a fost respinsă pe 22 martie, după ce magistrații CCM au examinat cererea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram