După ce Ambasada României în Republica Moldova a anunțat că acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, s-a încheiat astăzi, la zece ani de la intrarea sa în vigoare, iar țara noastră ratează un alt acord de peste 60 de milioane de dolari, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție în acest sens.

„Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Aceasta susține că ccele peste 60 de milioane de dolari sunt irosiți din cauza că, inițial, Guvernul condus de Ion Chicu a refuzat să semneze Protocolul șase, iar Guvernul în exercițiu nu a întreprins măsuri ca acest acord să fie menținut.

„Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a scris președinta Maia Sandu.

Amintim  că, acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova , semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, autoritățile române au solicitat ca acordul să fie prelungit, însă din cauza răspunsului târziu oferit de autoritățile de la Chișinău, acordul nu va fi prelungit.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!