/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ „Dacă îmi pun masca mă înădușesc”. Într-o biserică din Chișinău enoriașii încalcă flagrant restricțiile

missing
28 martie 2021, ora 11:58

Nu purtau masca de protecție și s-au arătat deranjați că sunt filmați. Este vorba despre enoriașii care au participat la slujba de duminică, la Biserica din parcul La Izvor din Capitală. Echipa TV8 i-a surprins astăzi cum aceștia au încălcat flagrant restricțiile epidemiologice. 

„Cu camera nu se poate”, acesta a fost reacția unui enoriaș atunci când jurnaliștii au încercat să filmeze în interiorul lăcașului. Când totuși echipa de filmare a reușit să intre în interiorul bisericii, s-a depistat că practic niciun enoriaș nu purta masca de protecție. Totuși, din imagini se poate vedea că unii oameni păstrau distanța socială.

„În pandemie mai repede te îmbolnăvești cu masca, vă rog frumos, gândiți-vă. Eu, dacă îmi pun masca, mă înădușesc, inima începe a mi se bate. Dacă pun masca pe nas nu îmi ajunge aer”, a spus o femeie care a participat la slujbă.

Potrivit reporterei TV8, aflată la fața locului, Mihaela Dicusar, o femeie a relatat că sâmbătă preotul bisericii i-a cerut să scoată masca de protecție. În urma incidentului de astăzi, a fost alertată poliția. Oamenii legii s-au deplasat la fața locului și documentează acest caz.

Mai multe detalii la jurnalul de știri de weekend cu Mihaela Dicusar.

Pe 26 martie curent, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a emis o hotărâre privind desfășurarea activităților cultelor religioase pe durata stării de urgență în sănătate publică, care prevede că:

  • În interiorul lăcaşurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum doi metri între persoanele participante la activităţile religioase. Fluxul de persoane trebuie dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor.
  • La intrarea în lăcașul de cult se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sunt obligați să-și igienizeze mâinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă amplasate în locuri vizibile și accesibile.
  • Pe durata aflării în interiorul lăcașului de cult, purtarea măștii de protecție corespunzător – să acopere gura și nasul – este obligatorie.
  • Evitarea contactului și sărutării obiectelor de cult, neadmiterea consumului produselor alimentare, promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin un metru.
  • Periodic, o dată la trei – patru ore, se vor dezinfecta obiectele sau suprafețele de contact frecvent.
  • Și în cazul oficierii în aer liber a activităților religioase, se va respecta distanțarea fizică de 1,5 metri între persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram