Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că, la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului. În aceste condiții, șefa statului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Parlamentului. 

„Așa cum prevede Constituția am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului mai spune că „mai mulți deputați din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor față de cetățeni, dar legile pe care le votează sunt împotriva cetățenilor. Unii deputați promovează judecători care au neîndreptățit mulți oameni și au prejudiciat bugetul statului. Acești deputați se opun programelor de asistență externă. În ultimele trei luni, acești deputați au luat decizii în scop propriu. Lista poate continua, dar este clar că acest Parlament este contra oamenilor. Acest Parlament nu poate rezolva problemele oamenilor. A avut două șanse să învestească un Guvern. Oamenii au nevoie de un Parlament competent și deputați care să salveze țara. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră. Oamenii nu mai au nevoie de jocurile lor”.

Astfel, Maia Sandu a menționat că acum depune o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu stabilirea constituționalității circumstanțelor pentru dizolvarea Legislativului.

„Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența CC de a constata aceste circumstanțe. Dacă CC va spune că există circumstațe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor. Sesizarea către Curtea Constituțională este depusă în aceste momente”, a punctat președinta Republicii Moldova.

Amintim că astăzi, 29 martie, s-au finalizat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Discuțiile au demarat vineri, 26 martie, după ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului Grosu. Igor Grosu, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum.

Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!