/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Năstase: „Stăm cu mâna întinsă la ruși după niște doze de vaccin și pierdem zeci de milioane de euro, finanțare nerambursabilă din partea României”

missing
29 martie 2021, ora 12:37

După ce Ambasada României în Republica Moldova a anunțat că țara noastră pierde 60 de milioane de euro, din cauza că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului cu România, Andrei Năstase, liderul PPDA, s-a arătat profund dezamăgit de acțiunile autorităților Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a declarat că în această situație de vină ar fi Guvernul de la Chișinău. Mai mult, Năstase afirmă că țara noastră riscă să piardă și alte donații din partea FMI și UE.

„Astăzi Republica Moldova pierde cele 60 de milioane de euro, grant din partea României, bani nerambursabili. Și asta se întâmplă pe timp de criză generalizată fără precedent. După ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane din acordul cu România, riscul eminent este să ratăm și alte 500 de milioane dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), cele 100 de milioane de la Uniunea Europeană. Dincolo de sistarea finanțării este vorba și despre faptul că România nu are cu cine discuta aici la Chișinău. Nu avem un Guvern plenipotențiar”, a declarat Năstase.

Acesta se întreabă cine de facto se face vinovat de această pierdere, Igor Dodon, care a avut un Guvern plenipotențiar, sau președinta Maia Sandu, care are un Guvern interimar.

„În lumea civilizată nu se întâmplă așa ceva, mai ales când este vorba despre finanțări nerambursabile. Nimeni nu dă cu piciorul în donații, cu atât mai puțin în cele venite de la frați. Trebuie să fie clar pentru fiecare cetățean că acest semnal este unul foarte prost la nivel european. Nu poți să dai foc la țară de dragul unui partid politic. S-a strigat vreme de cinci luni de zile anticipate fără a se oferi soluția constituțională. Și eu și Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) pledăm pentru anticipate, dar anticipate în mod rațional, pragmatic, constituțional.  Cine trebuie să răspundă pentru acest eșec halucinant al politicii moldovenești? Dodon, care a controlat un Guvern plenipotențiar până la demisia din decembrie, va spune că Președintele. Actualul președinte va spune că Dodon”, se întreabă Năstase.

Potrivit liderului PPDA, cele 60 de milioane de euro ar fi putut acoperi integral costul pentru vaccin împotriva COVID-19, atât de necesar pentru Republica Moldova.

„Din punctul meu de vedere, mai mare rușine ca aceasta nici că se putea resimți vreodată. Primim vaccin din România și nu suntem în stare să demonstrăm că suntem oameni serioși. Stăm cu mâna întinsă la ruși după niște doze de vaccin și pierdem zeci de milioane de euro, finanțare nerambursabilă din partea României, care ar acoperi aproape integral necesarul financiar pentru vaccin. Cer iertare poporului român pentru această rușine”, a punctat Năstase.

Amintim că acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova , semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, autoritățile române au solicitat ca acordul să fie prelungit, însă din cauza răspunsului târziu oferit de autoritățile de la Chișinău, acordul nu va fi prelungit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram