Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în legătură cu „înțelegerile de cartel pe piața de carburanți”, după ce în ultima perioadă au fost înregistrate majorări în lanț. „Companiile petroliere nici nu se rușinează să vorbească deschis despre coordonarea preturilor, iar conducerea Consiliului Concurenței doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliarul”, a menționat consilierul prezidențial în domeniul  energetic, Sergiu Tofilat.

Denunţul va fi expediat Parlamentului împreună cu solicitarea să iniţieze o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei.

„Încă în 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa că ei deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancţiuni, însă nu au întreprins nimic. Iată secvenţa video cu declaraţiile sale la şedinţa comisiei economie, buget şi finanţe din 24.07.2019.
Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri. Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie”, a declarat Sergiul Tofilat.

Consilierul prezidențial a menționat că prima companie petrolieră care va recunoaşte „înţelegerea de cartel” poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, „conform politicii de clemenţă”.

„Vă recomand să vă grăbiți. Atenţionez plenul Consiliului Concurenţei ca în decizia de sancţionare a petroliştilor să nu includă intenţionat formulări, ce vor permite anularea deciziei în instanţa de judecată, ca petroliştii să scape de amenzi, aşa cum s-a întâmplat în 2011”, a menționat Sergiu Tofilat.

În ultima perioadă, petroliștii din Republica Moldova au afișat majorări la carburanți mai multe săptămâni la rând. Majorările au început încă din luna decembrie a anului trecut, când atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1-2%. Ulterior, fiind înregistrate și alte scumpiri de aproape un leu.

Pe data de 12 martie curent, în plenul Legislativului au fost desfășurate audieri privind majorările carburanților. Atunci, au fost audiați președintele ANRE, Veaceslav Untilă, și conducerea Consiliului Concurenței. După audieri, deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia.

Consiliul Concurenței urma să prezinte, în termen de maximum 30 de zile, Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propunerile de redresare a situației.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!