/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ „Partidul Șor este ilegal”. Platforma DA va depune o sesizare la CC privind constituționalitatea formațiunii politice 

missing
30 martie 2021, ora 10:53

Platforma Demnitate și Adevărul va depune o sesizare la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate în privința Partidului Politic „Șor”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de reprezentanții Platformei DA

Astfel, deputatul Platformei DA Dinu Plîngău a declarat că „astăzi, vom merge la Curtea Constituțională, cu o sesizare, și vom cere declararea Partidului Șor ca fiind un partid ilegal”.

„Nu o singură dată am spus că Partidul Șor nu își are locul pe arena politică din Republica Moldova, iar mulți deputați din acest partid, în loc să ocupe fotolii în Parlament, ar fi trebuit să ajungă pe banca acuzațiilor. Lucru confirmat și de acuzațiile aduse de Procuratura Generală în adresa grupării criminale „Șor””, a menționat deputata Platformei DA Stela Macari.

Totodată, autorii sesizării spun că „prin sesizarea la CC se contestă constituționalitatea Partidului Politic „Șor”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova. În sesizare sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului Șor”.

Deputații fracțiunii parlamentare a Platformei DA au precizat că vor înregistra un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codului electoral, Contravențional, cât și a celui Penal, dar și a Legii privind partidele politice. În aceste condiții, deputații propun înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

Amintim că recent doi deputați din Partidul „Șor”, Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți după ce au rămas fără imunitate parlamentară. Ulterior, pe data de 25 martie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis liberarea provizorie sub control judiciar pentru 30 de zile a parlamentarilor.

Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este învinuit de „escrocherie” și „spălare de bani” în dosarul „frauda bancară”, iar Petru Jardan – este învinuit de „abuz de serviciu”, în dosarul vizând concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram