/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/DOC/ Hotărârea Guvernului privind propunerea declarării stării de urgenţă în R. Moldova, în Monitorul Oficial

missing
31 martie 2021, ora 10:15

Hotărârea Guvernului din 30 martie 2021, privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Executivului de marți, 30 martie, și a fost susținută cu votul unanim a Cabinetului de miniștri. O hotărâre finală urmează să fie aprobată de Parlament.

Hotărârea prin care cere reinstaurarea stării de urgență în Republica Moldova a fost aprobată. Astfel Executivul propune ca în cel mai scurt timp Parlamentul să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul țării. Actul, publicat în Monitorul Oficial, urmează a fi dezbătut în Parlament.

„Reieșind din capacitatea limitată a întregului sistem de sănătate, insuficiența critică a locurilor in Terapie Intensivă (zilnic sunt spitalizați pe paturi TI 335-345 pacienți pe un număr de paturi 350), numărul total de pacienți spitalizați cu forme grave și medii la data de 23.03.2021 a ajuns la 4605 pentru numărul total de paturi pentru COVID 4750, creștere numărului de decese (zilnic 39-43 cu o prognoză nefavorabilă până la 80-100 pe zi), suprasolicitarea segmentului de medicină primară și dinamica negativă și necontrolabilă a indicatorilor de sănătate publică – constată că sistemul național de sănătate este la limită și pune în pericol major protecție sănătății populației. Necesitatea instituirii stării de urgență este determinată de capacitățile legale și de control limitate ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea de Guvern care urmează a fi emisă Parlamentului.

În hotărâre nu este menționat termenul instituirii stării de urgență. La 8 martie 2020 în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura a fost luată în urma depistării primului caz de Covid-19 în țara noastră.

Amintim că astăzi la orele 14:00 deputații se întrunesc în ședință neplanificată, anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Legislativului. Instituirea stării de urgență ar putea fi susținută și de Parlament. Precizăm că ordinea de zi a nu a fost făcută publică până în momentul publicării acestei știri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram